Simpozion aniversar în Aula Academiei Române

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, aflat în subordinea Academiei Române, a împlinit 20 de ani de la înființare. Cu acest prilej, în Aula Academiei Române a avut loc Simpozionul internațional „Fenomenul totalitar: între realități istorice și abordări istoriografice”.

În deschidere, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat <i>Suferințe adânci și multe puse în lumină</i>, informează TRINITAS TV.

Preasfinția Sa a oferit din partea Patriarhului României Ordinul Sfinților Împărați Constantin și Elena domnului profesor dr. Radu Ciuceanu, directorul Institutului, iar pentru Institut Diploma de onoare Sfinții Împărați Constantin și Elena și medalia omagială cu chipul Sfinților Împărați Constantin și Elena, promotori ai libertății religioase și susținători ai Bisericii.

La eveniment a participat și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. Înaltpreasfinția Sa a susținut prelegerea <i>Închisoarea libertății și libertatea închisorilor</i>.

Căutarea adevărului istoric a stat la baza întemeierii Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului.

La eveniment au participat numeroase oficialități, dar și membri ai Academiei Române.

În cei 20 de ani de activitate a INST au fost publicate zeci de volume care pun în lumină aspecte puțin cunoscute ale perioadei comuniste.

Și Biserica Catolică a transmis un mesaj de felicitare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan Robu, Arhiepiscop-Mitropolit de București.

La final, din partea Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului au fost oferite diplome de onoare dar și medalii omagiale participanților.

Comentarii Facebook


Știri recente