Simpozioane în cinstea Sfinților Brâncoveni

Personalități de seamă din viața culturală, oameni de carte, cercetători și profesori au participat la începutul acestei săptămâni la Baia de Aramă în județul Mehedinți și la Mănăstirea Hurezi din Vâlcea la două întâlniri de înaltă ținută academică care s-au făcut spre cinstirea vieții și activității Sfinților Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu, domnii Țării Românești, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Episcopia Severinului și Strehaiei, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova, a organizat în zilele de 1 și 2 septembrie Simpozionul internațional cu tema: „Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu – ocrotitori ai neamului și ai Bisericii strămoșești”. Evenimentul a fost prilejuit de proclamarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2014 ca An comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română, precum și de împlinirea a 360 de ani de la sfârșitul domniei binecredinciosului Voievod Matei Basarab. Deschiderea oficială a simpozionului internațional a avut loc luni, 1 septembrie, în sala de conferințe a Protoieriei Baia de Aramă, județul Mehedinți. Printre participanții la simpozion îi amintim pe IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, Universitatea din Craiova, prof. univ. dr. Alexandru Magola, Academia de Științe a Moldovei din Chișinău, dr. Tudor Nedelcea, cercetător la Institutul CS Niculaescu Plopșor din Craiova, prof. univ. dr. Florin Marinescu, Institutul de Studii Neogrecești din Atena, prof. univ. dr. Iolanda Țighiliu, Universitatea „Ovidiu” din Constanța, prof. dr. Florin Eepure, Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea etc.

Comunicările susținute vor fi publicate în volumul simpozionului „Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu – ocrotitori ai neamului și ai Bisericii strămoșești”.

Simpozion internațional în cinstea Sfântului Constantin Brâncoveanu la Hurezi

Evenimentele culturale, începute în Episcopia Severinului și Strehaiei, au fost completate în zilele de 2-3 septembrie, la Mănăstirea Hurezi, din județul Vâlcea. Aici a fost organizat Simpozionul internațional cu tema „Spiritualitatea mărturisitoare a culturii românești în perioada Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu”. Au prezentat referate și prelegeri mai mulți academicieni, profesori universitari și invitați de seamă, din țară și de peste hotare.

Evenimentul a fost deschis printr-o slujbă de Te Deum, săvârșită în biserica mare a Mănăstirii Hurezi de către IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. În prima zi a întâlnirii, alături de prezentările participanților, a fost vernisată expoziția „Rădăcini brâncovenești”, organizată de Elena Murariu.

Printre invitați s-au numărat: acad. Răzvan Theodorescu, prof. univ. dr. Radu-Ștefan Vergatti, de la Universitatea Valahia, din Târgoviște, pr. conf. univ. dr. Octavian Moșin, de la Universitatea de Stat din Moldova, pr. conf. univ. dr. Mihai Săsăujan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea din București, pr. lector univ. dr. Sergiu-Grigore Popescu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din Craiova, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea din București, și consilier patriarhal etc.

Astăzi, în ultima zi a întâlnirii, după ultima sesiune de prelegeri, invitații vor putea viziona filmul „Puterea viziunii”, în regia Elenei Murariu, pictor și restaurator, care va fi evaluat de acad. Răzvan Theodorescu și Elena Dulgheru, critic de film. Simpozionul se va încheia cu un pelerinaj la mănăstirile Bistrița, Arnota, Govora, Surpatele și Dintr-un Lemn.

Comentarii Facebook


Știri recente