Simplitatea vieții Sfântului Cuvios Dimitrie ar trebui să ne dea de gândit: PS Damaschin Dorneanul

„Trăim într-un secol în care am uitat cum să trăim simplu, ne-am complicat viața și alții ne-au complicat viața”, a atras atenţia Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul în predica adresată miercuri la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Ierarhul l-a oferit pe Sfântul Cuvios Dimitrie ca exemplu de simplitate şi a îndemnat să reducem stresul din viaţa noastră.

„Sigur, nu putem să fim toți păstori, nu putem toți să fim ciobani, nu putem toți să trăim într-un mediu care să favorizeze o viețuire mai simplă. Cu toate acestea, pentru o igienă sufletului și pentru o profilaxie a consecințelor nefaste care pot veni din stresul peste măsură, din complicarea vieții și gândirea peste măsură ar trebui să reînvățăm din când în când, dacă nu ca un șuvoi, ca o linie roșie a vieții noastre, cum să trăim, cum să ne comportăm, cum să ne raportăm la ceea ce se întâmplă în lume și în viața noastră. Cum să gândim? Mai simplu.”

Ierarhul a precizat că stresul are consecinţe grave asupra vieţii omului, chiar şi din punct de vedere spiritual. El a subliniat că numai încrederea nemărginită în Dumnezeu ne poate salva.

„Avem o stare de oboseală continuă și o stare de stres continuu. Nu mai avem tăria aceea sufletească pe care o aveau oamenii când aveau și o trăire mai naturală, mai firească. Mâncau mai sănătos și gândeau mai sănătos. (…) De unde venea tăria aceasta? De unde era lipsa aceasta de îngrijorare peste măsură? De unde lipsa aceasta de stres? Dintr-o credință puternică în Dumnezeu! Și dintr-o trăire mai cu simplitate a vieții. Când ne complicăm viața, ne îngreunăm viața.”

În încheiere, ierarhul a amintit că „Dumnezeu nu vrea să ne complicăm, nu vrea să fim încordați, nu vrea să fim încrâncenați.

„Să învățăm să trăim, să ne comportăm simplu, firesc. Apropierea noastră de Dumnezeu trebuie să fie una plină de simplitate. (…) Dumnezeu ne primește, ne iartă, ne vindecă și dorește a ne ajuta să trăim simplu, așezat și cuminte, atât în viața duhovnicească, dar și în viața de zi cu zi.”

De sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie, Liturghia a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei, dirijat de arhidiaconul Ilie Leonte.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Comentarii Facebook


Știri recente