Silviu Biriș despre Sf. Ecaterina, profesoara studenților teologi: Nu și-a pierdut timpul. L-a dat cu totul lui Hristos

Actorul Silviu Biriș, student în anul IV la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a ținut miercuri predica la hramul Bisericii Sf. Ecaterina, paraclisul studenților teologi. El a afirmat că, pe lângă marea lecție a muceniciei, Sfânta îi învață pe studenții teologi că timpul acestei vieți este prețios și trebuie oferit lui Dumnezeu.

„Să ne gândim, atunci când suntem ispitiți să ne pierdem din prețiosul timp pe care tot Dumnezeu ni l-a îngăduit pentru desăvârșirea noastră pedagogică în anii de studiu teologic,… [că] Sfânta nu și-a pierdut timpul nici măcar o clipă. L-a dat cu totul lui Hristos”, a spus Silviu Biriș.

El a spus că mucenița ne mai învață cum să murim „cu bucuria crucii purtate, dar nu de noi, tot de Domnul”, „să nu fugim de greutăți și să nu ne speriem de durerea fizică, chiar dacă aceasta ne va fi îngăduită tot de Domnul, pentru a ne apropia mai mult de El”.

Liturghia de sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina a fost oficiată de Părintele Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București. Părintele Gheorghe Ispas, Consilier eparhial, a oficiat apoi parastasul ctitorilor.

Racla cu un fragment din moaștele Sfintei Ecaterina a fost scoasă din de la paraclisul universitar și așezată spre închinare în aer liber, în faţa sfântului lăcaș.

Biserica Sf. Ecaterina a fost construită de frații Albu și Ivașco Golescu în a doua parte a secolului al XVI-lea, când aici a funcționat o mănăstire închinată celei cu același hram din Muntele Sinai. Pe locul unde astăzi se află Facultatea de Teologie era Hanul Sf. Ecaterina, zidit între 1775 și 1782 de doamna Ecaterina, soția lui Alexandru Ipsilanti.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente