Sibiu: Pr. Ioan Ică senior a fost pomenit la 6 luni de la trecerea în veșnicie

Părintele Ioan Ică Senior, regretatul profesor de Teologie Dogmatică şi Simbolică, a fost pomenit sâmbătă la şase luni de la trecerea sa la Domnul. Parastasul a fost oficiat în Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, informează eparhia.

Alături de ierarh au slujit: Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhim. Ioachim Tomoiagă, decanul şi prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. Daniel Buda, respectiv pr. conf. univ. Constantin Necula, cadre didactice de la aceeaşi facultate, ucenici ai părintelui Ioan Ică Senior şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

După slujba de pomenire, Mitropolitul Laurențiu a transmis familiei îndoliate condoleanţe, „gânduri de regret şi compasiune pentru pierderea unui mare teolog al Bisericii noastre, un preot cu o slujire îndelungată şi rodnică la Sfântul Altar şi un intelectual de marcă, model pentru generaţii de teologi şi tineri care au studiat la Sibiu şi la Cluj”.

Pr. Ioan Ică senior

Renumitul profesor de teologie, Părintele Ioan Ică senior a trecut la cele veşnice în data de 12 aprilie 2021, la vârsta de 89 de ani.

S-a născut la Sibiu în anul 1932.

A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu între 1951 și 1955. În perioada 1958-1961, a urmat cursurile de doctorat în teologie la Institutul Teologic Universitar din București, specializarea teologie dogmatică și simbolică comparată. În 1974 şi-a susţinut teza de doctorat „Mărturisirea de credință a lui Mitrofan Kritopoulos. Importanța sa istorică, dogmatică și ecumenistă. Anexă: traducerea din grecește a Mărturisirii”.

A fost hirotonit diacon în ziua de 28 noiembrie 1971 și preot în 13 iunie 1972 pe seama capelei Institutului Teologic Universitar din Sibiu de mitropolitul Nicolae Mladin. A fost hirotesit iconom-stavrofor în 1976.

În perioada 1961-1968 a ocupat un post administrativ la Institutul Teologic din Sibiu, iar mai apoi a fost numit lector pentru limbile engleză şi germană (1968-1973), lector şi apoi conferenţiar (1974-1976) pentru Îndrumări misionare.

Din 1976 şi până în 1994 a fost profesor titular la Catedra de Teologie Dogmatică şi Simbolică la acelaşi institut. În 1994 s-a transferat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, unde a fost decan în perioada 1996-2000.

A fost delegat al Bisericii Ortodoxe Române la mai multe întruniri ecumenice internaţionale, a fost membru în Comisia ortodoxă română pentru dialogul cu Biserica luterană. A participat la diferite sesiuni ale Conferinţei creştine pentru pace, iar în perioada 1978-1992 a fost redactor responsabil al revistei Mitropolia Ardealului.

Părintele Ioan Ică senior a scris numeroase studii de specialitate în reviste teologice precum Mitropolia Ardealului, Ortodoxia, Studii Teologice, Glasul Bisericii, Revista Teologică. A tradus din opera teologului grec Nikos Nissiotis, precum şi lucrările „Dialoguri la Athos: Între cer şi pământ. Teologia rugăciunii minţii” (Alba Iulia, 1994), „Patericul sinaitic” (Alba Iulia, 1994), Arhimandrit Vasilios, „Intrarea în împărăţie. Elemente de trăire liturgică a tainei unităţii în Biserica Ortodoxă” (Sibiu, 1996), Alexandros Kalomiros, „Sfinţii Părinţi despre originile şi destinul omului şi cosmosului” (Sibiu, 1998).

În 2017 a primit Crucea Patriarhală.

Sursă foto: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente