Sibiu: Elevii olimpici spun că ora de Religie definește omul ca ființă iubitoare și îl pregătește pentru viață

Publicația sibiană Turnul Sfatului a realizat opt micro-interviuri cu elevii câștigători ai Olimpiadei de Religie de la Sibiu, care vor participa la etapa națională. Nu toți vor să devină preoți, ci și medici sau ingineri. Ei spun că ora de Religie definește omul ca ființă iubitoare și îl pregătește pentru viață.

„Îmi place foarte tare această materie. Dragostea mea pentru religie se trage și de undeva din copilărie, dar și din propria mea dorință”, a spus Georgeta Roman, elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Școala Națională de Gaz” Mediaș. „Este efectiv o pasiune și un mod de a te dezvolta.”

Îi place ora de Religie pentru că „vorbește despre iubire, pentru că Dumnezeu este iubire” și pentru că „învățăm și foarte multe despre viață”.

„Se dezvoltă frumos și caracterul și te pregătește pentru toată viața, pentru a fi un adult responsabil. Din păcate, în secolul 21 depresia face ravagii, iar noi învățăm să fim pregătiți în acest domeniu creștin și suntem oarecum feriți de toate lucrurile rele care se întâmplă în lume”, a mai spus Georgeta Roman. Tânăra se gândește să studieze Literele la facultate.

Maria Țonea este elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Aurel Decei” din Gura Râului, județul Sibiu, și merge destul de des la biserică împreună cu familia. „Dumnezeu este viața. El ne-a dat viață și noi lucrăm prin El. Tot ceea ce facem bine este cu ajutorul Lui”, spune adolescenta.

Îi place școala, iar în timpul liber cântă la pian și scrie povești sau poezii. Vrea să devină profesoară de limba română și să continue să scrie.

Lui Matei Ștefan Dan, elev în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Sibiu, îi place să studieze partea istorică a Cărții Sfinte, dar și parabolele Mântuitorului.

„Eu de câteva săptămâni nu am mai reușit să mă duc la biserică din cauza temelor și a programului încărcat, dar încerc să-mi fac timp, deoarece Dumnezeu și credința sunt mai importante. Eu în biserică mă simt calm și liniștit”, spune el.

În timpul liber se relaxează jucând fotbal, uitându-se la meciuri, citind sau jucându-se cu motanul lui, Erius. Visează să devină arheolog.

Vanessa Turean, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, spune că „este o eliberare sufletească” să meargă duminica la biserică.

„Dumnezeu este alături de noi întotdeauna și nu trebuie să uităm asta. Când ne gândim la religie, chiar și când participăm la oră, practic noi comunicăm cu El și este un sentiment de liniște, ne calmează sufletul”, adaugă tânăra.

„Toți oamenii care merg la biserică se roagă pentru cei din jurul lor și noi suntem responsabili, la rândul nostru, să ne rugăm pentru ceilalți”, mai spune Vanessa, care numește înclinația către religie „o muzicalitate a sufletului”.

Ea își dorește să devină medic pediatru: „Copiii sunt trimișii lui Dumnezeu. Sunt speciali și este de datoria noastră să avem grijă de ei. Mă simt în largul meu când sunt alături de copii și când pot să-i ajut, fie doar și cu o îmbrățișare”.

Robert Stoia, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu, spune că religia îi unește pe oameni.

„Pe noi, tinerii, ne unește și ne face să fim mult mai aproape unii de alții și implicit ne apropiem de Dumnezeu. Iisus Hristos a fost trimis ca lumea să se împace, ca noi să ne apropiem mult mai mult de Dumnezeu. Când merg la biserică mă simt foarte bine, mai ales după ce preotul citește Evanghelia, mereu avem ceva de învățat din predică. Tot timpul este o morală”, spune el.

Îi plac matematica și fizica și vrea să  devină inginer dar nu exclude nici calea Teologiei. În timpul liber pictează, în special icoane pe sticlă, sau citește.

Tânărul îi îndeamnă și pe alți tineri să participe la ora de Religie: „Acolo învățăm cum să ne comportăm și vedem care este legătura noastră cu Dumnezeu”.

Ștefania Bîrcea, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „C.I. Motaș” din Mediaș, vrea să devină medic. În timpul liber îi place să colecționeze și să citească romane, să picteze sau să deseneze și ascultă foarte multă muzică.

Tânăra le transmite colegilor de generație să aibă încredere în ei: „Să participe la toate concursurile la care cred că ar putea face ceva chiar dacă nu sunt convinși că o să reușească. Va fi bine indiferent de punctajul obținut. Important este că participă”, spune Ștefania.

Fabian Sonea Bratu, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, spune că Religia este o materie care te pregătește pentru viață.

„Eu cânt în strană la biserică și mă simt foarte aproape de Dumnezeu când sunt acolo. Practic acesta este și scopul de a merge la biserică, să fii aproape de Dumnezeu, iar acolo ai multe mijloace prin slujbele care se fac și în mod central la Sfânta Liturghie, când Dumnezeu prin trupul și sângele Mântuitorului vine între noi”, spune Fabian.

Fabian a participat și la Olimpiada de Matematică, dar își dorește să devină preot. Mesajul lui pentru colegii de generație: „Să nu creadă că au venit aici singuri, doar prin părinți. Și nici în mormânt nu se termină totul. Să-și amintească mereu asta”.

Cristian Vaida, elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, este fiu de preot. Tânărul apreciază Religia pentru că definește omul ca ființă iubitoare: „Credința în sine certifică prezenta dragostei, a iubirii și a înțelegerii ce vine din om și care creează acest raport între oameni”.

„Mulți dintre tinerii din ziua de astăzi, din păcate, sunt într-o stare de singurătate lăuntrică, se izolează”, spune adolescentul. Dar „termenul care-l definește pe om este iubirea. Omul care vine din Dumnezeu ca suflare practic respiră prin iubire. Nu poate fi complet fără iubire”.

„Trebuie să conștientizăm faptul că existența noastră nu depinde de altceva decât de dragoste, de iubire, care duce direct la dependența de Dumnezeu”, încheie tânărul, căruia îi plac poeziile, fotbalul și filmele.


Etapa națională a Olimpiadei de religie se va desfășura pentru nivelul de gimnaziu la Târgu Mureș, iar pentru nivelul de liceu la Sibiu, în perioada 27 aprilie – 1 mai 2022.

Foto credit: Turnul Sfatului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente