Sibiu: Conferință dedicată Martirilor și mărturisitorilor Rugului aprins. Invitatul special al evenimentului a fost arhid. Ioan Ică jr

Preoți din județul Sibiu au participat luni, 13 noiembrie 2017, la conferința preoțească de toamnă intitulată Martiri și mărturisitori ai Rugului aprins. Evenimentul a fost prezidat de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu și a avut loc în Aula Mitropolit Ioan Mețianu a Facultății de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna. Invitatul manifestării culturale a fost arhid. Ioan I. Ică jr.

Acesta a susținut prelegerea intitulată Mișcarea isihastă «Rugul aprins». În cadrul celor prezentate, el a vorbit despre importanța rugăciunii și implicării părinților de la Mănăstirea Antim în păstrarea credinței ortodoxe în timpul regimului comunist, noteză site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

Bucureștiul a fost un centru, el trebuia să fie prin excelență un centru al mișcării, pentru că acolo erau autoritățile, acolo era presiunea cea mai mare și acolo s-au solidarizat monahii de la Mănăstirea Antim, cei care au patronat duhovnicește această întâlnire dintre intelectuali și teologi. Simbolic vorbind a fost o lucrare a Duhului Sfânt, pentru că roșului steagului comunist, cu seceră și ciocan, i s-a opus roșul candelei Maicii Domnului, Rugul aprins, Maica Domnului văzută ca model de rugăciune, a subliniat Ioan I. Ică jr.

Programul conferinței a cuprins și o prelegere a IPS Mitropolit Laurențiu, intitulată Mărturisitori din temnițele comuniste în memoria noastră. Prin cele expuse, Părintele Mitropolit a prezentat modalitățile de cenzurare a oricărui material redactat. De asemenea, părintele mitropolit a vorbit și despre frica care exista în acele vremuri.

Avem destule mărturii despre acele vremuri și pornind de la această facultate îmi aduc aminte că am fost de multe ori în această aulă și în curte nu așa cum stăm noi cu toții astăzi fără nici o grijă, ci cu o spaimă mare, cu o autocenzură în tot ceea ce făceai. Orice cuvânt rostit trebuia scris, ca să ai dovadă, orice studiu trecea prin cenzură care de multe ori le refuza total sau cerea corecturi. Te uitai să vezi când apare «îngerul păzitor», când te întreba ce mai faci, iar la cursuri te uitai să vezi cine scrie și când spui o glumă, a spus ierarhul.

La manifestarea culturală au fost prezenți: Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, părintele Nicolae Chifăr, vicarul eparhial, părintele Ilarie Benchea și consilierul cultural eparhial, părintele Emanuel Tăvală.

Conferința s-a încheiat cu mai multe mărturii ale celor prezenți legate de suferințele unor preoți din Sibiu și nu numai în timpul comunismului.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente