Sibiu: Biserica, reprezentată la evenimentul omagial dedicat baronului Brukenthal

Biserica Ortodoxă Română a avut doi reprezentanţi la evenimentul omagial organizat luni la Sibiu, în cinstea guvernatorului Samuel von Brukenthal, de la a cărui naştere se împlinesc 300 de ani. Din partea Patriarhiei Române a participat Pr. Consilier Patriarhal Nicolae Dascălu, directorul publicaţiilor Lumina, iar Mitropolia Ardealului a fost reprezentată de Consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. Emanuel Tăvală.

Expoziţia „Samuel von Brukenthal-un european timpuriu” a fost vernisată în curtea muzeului fondat de marele guvernator, informează Mitropolia Ardealului.

Manifestarea a avut ca obiectiv evidenţierea personalităţii, operei şi moştenirii culturale şi spirituale a lui Samuel von Brukenthal, cel care a marcat istoria Transilvaniei prin activitatea sa politico-adminstrativă şi mai ales prin cea cea culturală, lăsând posterităţii valoroase colecţii de artă în primul muzeu public deschis pe teritoriul ţării noastre.

Colecțiile de artă europeană ale baronului Samuel Brukenthal au fost deschise publicului încă din 1790, cu trei ani înaintea inaugurării Muzeului Louvre, din Paris.

Prin testament, palatul construit de baron a devenit în 1817 muzeu public, cunoscut ca Muzeul Brukenthal, una dintre primele instituții de acest gen din Europa.

Mesaje

În prima parte a evenimentului au fost transmise mesajele oficialităţilor şi partenerilor prezenţi. Şeful cancelariei prim-ministrului României, cu rang de ministru, Sergiu Horia Hossu, a subliniat în cuvântul său rolul important pe care baronul von Brukenthal l-a avut în epoca sa.

„Mă bucur că sunt aici, într-un spaţiu definit de istorie şi de cultură, un loc ce încurajează diversitatea culturală şi susţine multiculturalitatea. Nu putem vorbi despre identitatea unui popor fără să ţinem cont de cultura acestuia. Cred că moştenirea culturală în fiecare ţară este cea mai importantă. Moştenirea culturală lăsată de baronul Brukenthal a fost vizitată de sute de mii de oameni. Pasiunea acestuia pentru artă şi cultură şi gândirea vizionară au făcut ca acest muzeu să fie printre primele instituţii de acest gen din Europa”, a spus domnul Sergiu Horia Hossu.

Un muzeu unic

Directorul Muzeului Naţional Brukenthal, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, a subliniat unicitatea proiectului de conservare şi de promovare a patrimoniului moştenit de la Samuel von Brukenthal în muzeul care-i poartă numele.

„Am muncit cu toţii şi vom munci cât Dumnezeu ne va da viaţă şi putere pentru ca acest concept să se coacă, să fie frumos, vizibil, dar să nu cadă precum un fruct prea copt, să rămână tot timpul ca esenţă a frumuseţii, precum muzica sau precum operele pe care le avem găzduite în aceste încăperi. Pe lângă mulţumirile adresate dumnevoastră, oamenilor din muzeu sau din afara lui, care s-au implicat spre coacerea acestui proiect, trebuie să mulţumim atât comunităţii germane şi statului german, cât şi Guvernului României, Ministerului Culturii, cel care adăposteşte Muzeul Naţional Brukenthal, instituţie aflat în subordinea acestuia”, a spus prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca.

Proiectul filatelic „300 de ani de la naşterea lui Samuel von Brukenthal”

În a doua parte a evenimentului a avut loc directorul general Romfilatelia, doamna Cristina Popescu, a prezentat proiectul filatelic „300 de ani de la naşterea lui Samuel von Brukenthal”.

Ansamblul „Collegium Musicum Brukenthal” a asigurat momentele muzicale din cadrul evenimentului, cu piese de C. Ph. E. Bach şi G. Ph. Telemann. Cei prezenţi au primit catalogul Expoziţiei „Samuel von Brukenthal-un european timpuriu” şi emisiunea filatelică dedicată manifestării.

De asemenea, participanţii au avut posibilitatea să afle mai multe despre viaţa şi activitatea lui Samuel von Brukenthal din panourile expuse şi să viziteze mai multe expoziţii permanente din cadrul muzeului sibian.

Manifestările „300 de ani de la naşterea lui Samuel von Brukenthal” continuă zilele următoare cu evenimente culturale Nocrich, localitatea natală a baronului şi în oraşul Avrig, unde există reşedinţa de vară a lui Samuel von Brukenthal.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente