Sibiu: 115 ani de la sfințirea Catedralei mitropolitane

În urmă cu 115 ani, în 13 mai 1906, a fost sfințită Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Data din actele oficiale este 30 aprilie, dar în acea perioadă Biserica Ortodoxă Română ținea calendarul iulian neîndreptat.

Pe site-ul lăcașului de cult se precizează ideea ridicării unei catedrale ortodoxe în oraşul de reşedinţă al Mitropoliei Ardealului a aparţinut, mai întâi, marelui mitropolit Andrei Şaguna, care printr-o circulară trimisă în eparhie în preajma Crăciunului anului 1857, după ce în toamna aceluiaşi an a obţinut aprobarea Împăratului Franz Joseph I, îi îndemna pe preoţi şi pe credincioşi să contribuie la ridicarea catedralei.

După acest apel, s-a început organizarea colectei propriu-zise, primul donator fiind însuşi Împăratul Franz Joseph I care a donat 1.000 de galbeni, urmat apoi de guvernatorul Transilvaniei cu 50 de galbeni, de mitropolitul Andrei cu 2.000 de florini şi de mulţi alţii.

Catedrala din Sibiu văzută de la înălţime. Foto credit: patrimoniu.sibiu.ro

Lucrările și dotările adecvate spațiului liturgic au avut loc între anii 1902-1906. A fost realizată în stil bizantin (după planul catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol), îmbinat cu cel specific transilvănean. Pictura acesteia ca şi a iconostasului a fost realizată  de Octavian Smighelschi, originar din satul Ludoş, judeţul Sibiu.

Slujba de sfințire a fost oficiată de mitropolitul Ioan Metianu, împreună cu episcopul său sufragan de la Arad, Ioan Papp. La sfinţire a fost prezent şi profesorul Nicolae Iorga.

Catedrala are o lungime de 53.10 m și lățimea de 25.4 m, înălţimea turnurilor fiind de 45 m, iar înălţimea cupolei în interior având un diametru de 15 m.

Foto credit: Doxologia


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente