„Și preoții cântă Holograf” | Părintele Radu Trifon, fost rocker, se apropie de tineri prin muzică

Emisiunea Valoarea Faptei de la Trinitas TV a prezentat duminică activitatea Părintelui Radu Trifon, care în tinerețe a cântat rock progresiv, apoi a devenit preot și Consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Tineret din Episcopia Devei și Hunedoarei. Părintele a povestit în emisiune un moment spontan prin care și-a apropiat doi tineri: le-a cântat în stradă o melodie Holograf.

La începutul anilor 1990, Părintele Radu Trifon a fost membru în două trupe de rock progresiv. Compunea și cânta despre dragoste, pace și prezența iubitoare a lui Dumnezeu în lume.

„E o muzică cu un mesaj spiritual, care să îi apropie de pe tineri”, declara el atunci. „În primul rând să-i apropie unii de alții și în al doilea rând să-i apropie și de Dumnezeu.”

Părintele Radu Trifon pe vremea când încă nu studia Teologia, dar voia să cânte despre bine, frumos și prezența lui Dumnezeu în lume. Foto: Trinitas TV (captură de ecran)

O vreme a lucrat ca inginer și a studiat în paralel Teologia. La scenă și concertele de rock a renunțat „în momentul în care scena a devenit altceva decât un mod de exprimare artistică”, afirmă el.

Totuși, a adăugat el, pe scenă era mai ușor decât în Biserică, deoarece nu exista aceeași responsabilitate față de cei care-l ascultau.

Chemare către tineri

„Mă bucur că vin din ce în ce mai mulți [tineri la Biserică – n. ed.] mânați de o curiozitate, de o căutare”, spune Părintele Radu Trifon.

Dar și el se implică activ în chemarea lor. Odată, doi tineri cântau folk pe stradă. A stat de vorbă cu ei. „Voi la biserică veniți?” i-a întrebat. Ei au zis că nu. „Dacă eu vă cânt acum ce piesă vreți voi, veniți duminică?”

Tinerii au acceptat „pariul” și i-au cerut o piesă a formației Holograf, pe care părintele o știa bine. Le-a cântat-o chiar acolo, în stradă.

„Și preoții cântă Holograf?” s-au mirat tinerii. „Da, unii mai cântă! Ne vedem duminică!” le-a răspuns părintele.

Cei doi s-au prezentat la biserică în duminica următoare, dar enoriașii i-au mustrat, fiindcă unul avea cercel, altul geaca tăiată. „Nu mai faceți așa”, le-a spus părintele enoriașilor. „Dacă au venit, înseamnă că ei caută ceva. Lăsați-mă, că știu eu ce am de făcut.”

Tată de familie și părinte spiritual

Părintele Radu Trifon este la fel de apropiat și de cei cinci copii ai săi. Fiul cel mai mare, Filip, elev în clasa a X-a, are cuvinte foarte frumoase despre relația lor:

„Eu pe tata îl văd ca pe un preot foarte special. Și nu numai din partea asta, cu muzica, ci pur și simplu din abordarea lui față de noi [copiii – n. ed.]

Părintele Radu Trifon împreună cu familia. Foto: Trinitas TV (captură de ecran)

Părintele Radu Trifon a creat la Deva Centrul de tineret Cafeneaua OrthoCaffè. Într-un spațiu situat peste drum de Catedrala Eparhială, tinerii servesc o cafea sau un ceai gratuit și socializează, pun la cale proiecte filantropice sau își povestesc planurile de viață, avându-l permanent pe părinte alături de ei.

Centrul dispune de o cameră de consiliere psiho-pastorală, o sală de videoproiecție, miniconferințe și miniconcerte precum și o sală multifuncțională în care tinerii desfăşoară diferite activități: ateliere de creație, programe catehetice, educative, culturale.

Foto credit: Trinitas TV (captură de ecran)

Comentarii Facebook


Știri recente