Sfinţiri de biserici în protopopiatele Bârlad şi Botoşani

Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a sfinţit duminică, 12 iulie 2015, biserica cu hramurile „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ şi „Sfântul Apostol Andrei“ din Parohia Gara Banca, Protopopiatul Bârlad, judeţul Vaslui. În aceeaşi zi, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a resfinţit biserica Parohiei Talpa, Protopopiatul Botoşani, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Biserica Parohiei Gara Banca din Protopopiatul Bârlad a fost târnosită duminică, 12 iulie 2015, de Preasfinţitul Părinte Corneliu, în prezenţa unui număr mare de credincioşi. Bucuria oamenilor a fost deosebit de mare, întrucât localitatea Gara Banca nu a avut niciodată un locaş de închinăciune adecvat sfintelor slujbe. După cum a menţionat pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, din anul 2013, lucrările de construcţie au fost susţinute şi coordonate de familia doctorului Fănel Bogos. „După un efort susţinut, s-a reuşit finalizarea lucrărilor şi dotarea bisericii cu toate obiectele necesare desfăşurării sfintelor slujbe“, a relatat pr. protopop Vasile Lăiu. În după-amiaza zilei de duminică, Episcopul Huşilor a poposit în Parohia Stâncăşeni, unde a pus piatra de temelie a bisericii ce se va ridica în filia Bănceşti. În această localitate există o biserică veche, aflată într-un stadiu avansat de degradare. „Piatra de temelie a fost pusă în prezenţa tuturor credincioşilor din filia Bănceşti şi din satele învecinate. Ctitorul principal al locaşului de închinare, ale cărui ziduri sunt deja conturate, este un fiu al satului. PS Corneliu a trăit o mare bucurie, mai ales că pe aceste meleaguri nu a ajuns niciodată un ierarh care să binecuvânteze jertfa credincioşilor. Nădăjduim că în toamna acestui an va avea loc sfinţirea locaşului de închinăciune din Bănceşti. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru că în aceste vremuri de criză sunt oameni pe care Dumnezeu îi ridică pentru a edifica lucrări spre mărirea Lui şi spre folosul enoriaşilor noştri“, a remarcat pr. protopop Vasile Lăiu.

„Slujbă frumoasă“ la resfinţirea bisericii din Talpa

Ziua de 12 iulie va rămâne în amintirea enoriaşilor din Parohia Talpa, Protopopiatul Botoşani, întrucât Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ a fost resfinţită de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul. Cu sprijinul celor 70 de familii, păstorite de preotul paroh Ioan Cazaciuc, a fost restaurat şi pictat locaşul de închinare, s-a ridicat clopotniţa, casa parohială şi un aşezământ social. „Toate aceste lucrări stârnesc admiraţia faţă de preotul paroh şi faţă de credincioşii care au adunat cu mari eforturi fondurile necesare pentru ca biserica lor să fie frumoasă“, a spus pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani. Slujba Sfinţirii a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată de Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor. Preotul paroh Ioan Cazaciuc a primit rangul de iconom stavrofor, iar principalii donatori au primit distincţii de vrednicie. „Am avut parte cu toţii de o slujbă frumoasă, dar şi de un cuvânt de învăţătură deosebit, adresat de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul“, a relatat pr. protopop Lucian Leonte. La finalul slujbei de sfinţire, enoriaşii au avut posibilitatea să se închine Sfintei Mese din Sfântul Altar.

Comentarii Facebook


Știri recente