Sfințirea Palatului brâncovenesc – Reședința arhiepiscopală a Eparhiei Buzăului și Vrancei

Zilele de sărbătoare din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei au fost încununate sâmbăta aceasta de sfințirea Palatului brâncovenesc, actuala reședință arhiepiscopală. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și ceilalți ierarhi oaspeți.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian le-a mulțumit celor care au ajutat la restaurarea Palatului brâncovenesc și oaspeților pentru prezență.

„Sunt recunoscător și autorităților de stat, le mulțumesc colaboratorilor mei de la Centrul eparhial, Părinților consilieri, părinților protoierei, mamei mele care a vegheat aici lucrările în pofida vârstei înaintate și mi-a fost de un real sprijin astfel încât să putem înnobila această reședință episcopală nu spre lauda noastră, nici spre fala să spunem a Centrului eparhial de la Buzău, ci pentru demnitatea Bisericii și pentru a aduce un act de mulțumire și de omagiere ctitorului acestei clădiri cu care se mândrește întreaga urbe a Buzăului. De aceea, le-am solicitat autorităților ori de câte ori Arhiepiscopia are nevoie de un sprijin să o facă pentru că este obiectivul și turistic nr. 1 din Buzău unde vin pelerini în primul rând, dar și turiști cu dorința de a cunoaște obiectivele principale și importante ale municipiului Buzău”, a spus Preasfinția Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe toți cei care au sprijinit și susținut lucrările de restaurare a palatului ctitorit de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu.

„Părinții spun că atunci când primim moaște să le primim cu multă bucurie și cu multă cinstire ca pe Hristos Domnul. Deci, aici este vorba de un respect pentru ctitorul, voievodul Constantin Brâncoveanu, dar și pentru oaspeții care vin aici, ierarhi sau mireni când primi pe cineva într-o casă frumoasă îi cinstim. Deci, locuințele acestea de protocol sunt un simbol al ospitalității și al cinstirii oaspeților care vin. Vă felicităm, vă dorim sănătate, bucurie și mai ales bucuria primirii oaspeților care ajută Biserica, care prețuiesc misiunea și lucrarea Bisericii și care au o credință continuatoare a credinței Sfinților Brâncoveni. Noi îi felicităm pe toți cei prezenți aici și în mod deosebit pe mama Înaltpreasfințitului Ciprian, pe colaboratori și autoritățile care sunt aici de față și cele care din diferite motive nu au putut fi azi prezente”, a transmis Preafericirea Sa.

La final, Patriarhul României i-a dăruit Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian o plachetă cu Sfinții Martiri Brâncoveni și mai multe cărți apărute la Editurile Patriarhiei Române. De asemenea, inginerul Ștefan Cliseu, cel care a contribuit la restaurarea Palatului, a primit o icoană cu Sfinții Brâncoveni.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…