Sfințirea noii biserici de lemn a Mănăstirii „Sfântul Ioan Rusul” din Slobozia de Giurgiu

Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” din localitatea Slobozia de Giurgiu, și-a sărbătorit, vineri, 26 mai 2016, ocrotitorul. Cu acest prilej, în ziua precedentă sărbătorii, în altarul de vară al mănăstirii, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârşită de părintele Arhim. Teodor Șerban, vicar administrativ şi stareţ al Mănăstirii „Sfântul Ioan Rusul”, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba Vecerniei a fost urmată de oficierea Tainei Sfântului Maslu în prezenţa a numeroşi credincioşi.

În ziua hramului, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a oficiat slujba de sfințire a noii biserici de lemn a mănăstirii, care a mai primit ca ocrotitori pe Sfânta Cuvioasă Parascheva şi pe Sfânta Cuvioasă Xenia.

Cu acest prilej, credincioşii au putut trece prin Sfântul Altar, unde au sărutat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă. De asemenea, credincioșii veniți în număr mare la acest moment duhovnicesc deosebit din viața mănăstirii au avut bucuria să se închine la moaștele Sfântului Ioan Rusul a cărui raclă a fost așezată într-un loc special amenajat în apropierea sfântului locaş.

După slujba de sfinţire, în altarul de vară al bisericii, Episcopul Giurgiului a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a hirotonit întru diacon pe teologul Constantin Răducu, pe seama Bisericii „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” a Centrului pastoral-cultural „Gavril Drugănescu” al Protoieriei Bolintin.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinția Sa a vorbit despre modelul de viaţă creştină oferit de către Sfântul Ioan Rusul şi despre nevoia de promovare a valorilor creştine autentice. De asemenea, Preasfinţia Sa a evidenţiat şi importanţa cinstirii sfinţilor care reprezintă de fapt o preamărire a iubirii lui Dumnezeu pentru oameni şi a lucrării Lui de înălţare a omului spre frumuseţea şi viaţa veşnică a lui Dumnezeu.

La final, Preasfinţitul Părinte Episcop Ambrozie, în semn preţuire pentru activitatea pastoral-misionară şi administrativă desfăşurată, a oferit părintelui Arhim. Teodor Şerban, stareţul mănăstirii un baston de stareţ. La rândul său, Părintele Vicar Teodor Şerban a oferit Preasfinției Sale o icoană cu chipul Sfântului Ioan Rusul, mulţumindu-i pentru sprijinul arătat în cei opt ani de la înfiinţarea aşezământului monahal.

Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” a luat fiinţă la sfârşitul anului 2008 pe ruinele unei foste unităţi militare a Poliţiei de Frontieră Giurgiu, fiind prima aşezare monahală din ţara noastră ridicată în cinstea acestui sfânt militar. Înfiinţarea locaşului de cult situat la marginea localităţii Slobozia din jud. Giurgiu, se leagă de o dorinţă mai veche a Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care s-a implicat foarte mult ca aici, la marginea unei păduri frumoase, să se ridice o mănăstire care să fie pentru aceste locuri o oază de lumină duhovnicească pentru toţi cei care-i vor trece pragul.

Comentarii Facebook


Știri recente