Sfințirea lăcașului de închinăciune din Crasna, județul Vaslui

Credincioșii din județul Vaslui au participat în număr mare la sfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” – Crasna, Protopopiatul Huși, județul Vaslui. Slujba târnosirii a fost oficiată duminică, 11 mai 2014, de Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Pr. paroh Ciprian Pilă, care este și inspector eparhial al Episcopiei Hușilor, a primit distincția de iconom stavrofor.

Comunitatea enoriașilor din localitatea Crasna, județul Vaslui, a avut bucuria de a participa în Duminica a 4-a după Paști la slujba sfințirii Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. Pe lângă localnici, la evenimentul religios au venit sute de credincioși din satele învecinate și din alte părți ale Moldovei. Pe o vreme frumoasă și caldă, la orele dimineții a fost întâmpinat Preasfințitul Episcop Corneliu de copiii îmbrăcați în costume naționale, de familia preotului paroh, de autoritățile locale, de numerosul sobor de preoți și de credincioșii veniți să participe la acest moment istoric. Slujba sfințirii a început în exteriorul lăcașului de închinăciune și a continuat cu târnosirea sfintei mese, a catapetesmei și a picturii. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată de Episcopul Hușilor pe un podium special amenajat lângă biserică. Alături de Preasfinția Sa au slujit părinți consilieri de la Centrul eparhial Huși, părinți protopopi din Eparhia Hușilor, precum și preoți parohi și stareți. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși. După citirea Sfintei Evanghelii, Episcopul Hușilor a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a 4-a după Paști. „Toți avem nevoie să-L întâlnim pe Hristos, care știe că de multe ori nu mai avem pe nimeni. În ciuda acestei suferințe, El ne dă putere de a ne ridica din necazurile noastre. Omul din Evanghelia de astăzi (n.r. duminică), care a fost vindecat, și-a adus aminte că Hristos a fost cel care i-a oferit vindecarea. El s-a dus să vestească aceasta, arătându-și recunoștința față de binefăcătorul său”, a explicat Preasfințitul Corneliu.

„Dumnezeu a binecuvântat zidirea acestei biserici”

La finalul slujbei, pr. paroh Ciprian Pilă a mulțumit Preasfințitului Corneliu pentru că a sfințit Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, apoi a menționat că până la punerea pietrei de temelie a lăcașului de închinăciune sfințit, localitatea Crasna nu a avut o identitate. „Dumnezeu a binecuvântat zidirea acestei biserici prin mâinile unor oameni. Mulțumesc Preasfințitului Corneliu pentru încrederea pe care ne-a acordat-o de-a lungul anilor. Un gând de recunoștință avem către domnul Gheorghe Gavrilaș, ctitorul sfântului lăcaș, care vreme de 17 ani a pus câte o piatră la acest edificiu. Mulțumesc doamnei Monica Amancei, primarul comunei Albești, care ne-a sprijinit ori de câte ori am avut nevoie, dar și credincioșilor care ne-au fost aproape”, a spus pr. paroh Ciprian Pilă.

Episcopul Hușilor a subliniat în continuare importanța existenței unei biserici într-o comunitate, amintind că enoriașii din Crasna erau nevoiți să meargă pe jos patru kilometri până la sfântul lăcaș din Albești. „Ridicarea unei biserici înseamnă un dar al lui Dumnezeu care lucrează prin oameni. Biserica este locul unde Dumnezeu binevoiește să fie în mijlocul nostru. Pentru mulți dintre noi, satul Crasna a însemnat multe amintiri. Oamenii din toate satele din jur veneau în Crasna pentru a lua trenul pentru a pleca în diferite zone ale țării. Acest sat nu avea biserică, iar pentru creștini era foarte greu când doreau să ia parte la sfintele slujbe, întrucât era nevoie să meargă pe jos patru kilometri. Mulțumesc ctitorilor sfântului lăcaș, celor care s-au ostenit aici și dumneavoastră, celor prezenți din satele învecinate. Înălțarea crucii unei biserici reprezintă semnul biruinței. În acest loc în care nu era biserică a biruit crucea Mântuitorului și Învierea lui. Dumnezeu să vă dea sănătate, bucurii și să ne păstreze pe toți cu darul sfințeniei”, a remarcat PS Corneliu, care a oferit diploma de ctitor familiei Gavrilaș Gheorghe. Credincioșii au trecut apoi prin sfântul altar și s-au închinat în fața sfintei mese. Parohia Crasna a oferit tuturor credincioșilor prezenți o agapă frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente