Sfinţirea Centrului rezidenţial pentru persoane vârstnice „Sfântul Silvestru” din Capitală

Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Sfântul Silvestru” din Capitală a fost sfințit astăzi, 26 octombrie 2014. Slujba a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul României, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

„Scopul acestui așezământ este de a aduce pace, bucurie şi speranţă persoanelor care vor sta aici. Suntem recunoscători în primul rând lui Dumnezeu şi tuturor celor prin care Dumnezeu a lucrat”, a precizat Patriarhul României.

Grija față de bătrâni, copii și bolnavi arată gradul de civilizație al unei națiuni, a evidențiat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

„Se spune că civilizaţia unei naţiuni se vede după felul în care un popor se comportă cu bătrânii, bolnavii şi copiii, cu umanitatea fragilă. Dacă noi vedem demnitatea umană, pe Hristos prezent în omul care are nevoie de ajutorul nostru atunci suntem un popor creştin civilizat. Deci, ajutând pe copii, ajutând pe bătrâni, pe bolnavi noi ne umanizăm şi arătăm recunoştinţă pentru persoanele de la care nu mai primim nimic material, dar primim spiritual rugăciunea lor, smerenia lor, răbdarea lor şi prezenţa lui Hristos în omul care are nevoie de ajutorul Bisericii”, a spus Patriarhul României.

De asemenea, în cuvântul său, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre însemnătatea bisericii Sfântul Silvestru evidenţiind şi personalitatea părintelui Constantin Galeriu: „Această biserică este foarte cunoscută în Bucureşti şi mai ales este cunoscută prin faptul că aici, ani de-a rândul, părintele profesor Constantin Galeriu a fost sufletul acestei parohii şi a ţinut o mulţime de predici în timpul regimului comunist şi în timp de libertate după revoluţia din 1989 cu foarte multă înţelepciune şi cu mult patos. Dânsul transmitea nu doar idei, ci şi convingere, pentru că aici este foarte important să se transmită nu numai cunoştinţe, ci şi convingere puternică din experienţă de comuniune eclesială”.

Totodată, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a evidenţiat faptul că prezenţa Patriarhului Ierusalimului este o mare onoare şi a arătat importanţa dezvoltării filantropiei eclesiale: „Noi astăzi suntem chemaţi ca pe lângă rugăciunea liturghiei în care se arată filantropia divină a lui Dumnezeu Tatăl în lucrarea lui Hristos Fiul şi în lucrarea Duhului Sfânt să dezvoltăm şi filantropia eclesială: grija pentru cei bolnavi, pentru cei bătrâni şi pentru copii. Noi avem aici în Arhiepiscopie, în Bucureşti, un centru pentru copii, un centru pentru îngrijiri paleative sfinţit cu câţiva ani în urmă şi iată avem astăzi şi un cămin pentru persoane vârstnice”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit centrului o icoană cu Sfinții Martiri Brâncoveni. Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a dăruit o icoană cu Maica Domnului și o cruce din sidef de binecuvântare.

„Preafericirea Voastră vă rog să îmi îngăduiţi să ofer această icoană a Maicii Domnului pentru acest aşezământ, pentru a aduce mângâiere oamenilor mai în vârstă ca semn al dragostei pentru comunitatea noastră, pentru Biserica noastră. Vă felicităm Preafericirea Voastră pentru străduinţele pe care le depuneţi pentru binele oamenilor, a Bisericii şi a întregii societăţi”, a spus Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului.

Din partea parohiei Sfântul Silvestru, cei doi întâistătători au primit, fiecare, o icoană cu Sfântul Voievod Neagoe Basarab și o fotografie în care a fost surprinsă anul acesta Sfânta Lumină de la Ierusalim.

De asemenea, au fost oferite distincții celor care s-au implicat în ridicarea centrului. Primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, a primit Ordinul ”Sfinții Martiri Brâncoveni”. Preoții slujitori au primit Diploma omagială cu medalie ”Sfinții Martiri Brâncoveni”. Cei care s-au implicat în ridicarea așezământului au primit distincții.

Centrul va găzdui 53 de persoane vârstnice și se va deschide pe 1 noiembrie.

„Un aşezământ pentru persoanele vârstnice la Parohia Sfântul Silvestru este o idee mult mai veche. Am găsit în arhiva parohială chiar după primul război mondial, a fost o dorinţă a consiliului parohial după ce au construit un monument închinat eroilor jertfiţi în primul război mondial. Din păcate nu au reuşit să îl construiască, a trecut perioada interbelică, a venit perioada după 1945 când era mai greu ca Biserica să construiască un aşezământ şi iată că după 1990 a revenit această dorinţă, a fost animată de pr. Prof. Constantin Galeriu, a fost continuată de pr. Nicolae Bordaşiu şi iată că părintele Nicolae Bordaşiu se bucură de împlinirea acestui vis şi astăzi am reuşit să fie şi sfinţit acest centru într-un cadru deosebit”, a declarat Pr. Paroh Alexandru Gherasim, Biserica ”Sfântul Silvestru”, București.

Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice ”Sfântul Silvestru” a fost ridicat cu ajutorul Primăriei Sectorului 2 al Capitalei.

„Sunt foarte multe persoane vârstnice, au ieşit la pensie şi ştim că cea mai grea boală este singurătatea, ori aici este un lucru absolut minunat pentru că centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice este şi în imediata apropiere a Bisericii Sf. Silvestru, o biserică celebră din Bucureşti. Iar cei ce locuiesc aici sunt sub grija parohiei Sf. Silvestru, a bisericii şi a preoţilor care slujesc aici şi este cea mai mare bucurie sufletească şi alinare ca să îşi trăiască zilele în acest loc minunat”, a precizat Neculai Onțanu, primarul Sectorului 2 al Capitalei.

La final, cei doi patriarhi au vizitat Biserica ”Sfântul Silvestru”.

Comentarii Facebook


Știri recente