Sfințirea capelei și a Centrului pentru persoane vârstnice din Câmpineanca

În localitatea vrânceană Câmpineanca a fost inaugurat marți, 22 octombrie 2013, un centru pentru persoane vârstnice. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în prezența unui mare număr de credincioși. Cu această ocazie, ierarhul a târnosit și capela cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din cadrul așezământului, după cum a precizat Dragoș Olteanu.

„În orice așezământ social-filantropic dedicat slujirii aproapelui trebuie să existe un colțișor de rugăciune. Poate că nouă celor de astăzi care am întrerupt mersul firesc al lucrurilor într-o anumită perioadă de timp, revenind acum la firesc, ni se pare oarecum ciudat. Ne-am aștepta ca biserici să se construiască doar în mijlocul unor localități, destinate credincioșilor de toate vârstele și de toate categoriile sociale. Desigur, acestea sunt principalele locașuri de cult sau biserici de enorie. Dar încă de la început, după ce Sfântul Împărat Constantin cel Mare a acordat libertate religioasă creștinilor prin Edictul de la Mediolanum din anul 313, Biserica a organizat așezăminte sociale pentru adăpostirea bătrânilor, orfanilor, văduvelor, străinilor și bolnavilor, în așa-numitele vasiliade (deși a existat chiar înainte de Sfântul Vasile cel Mare un astfel de așezământ multifuncțional, în vremea Sfântului Constantin cel Mare, prin osârdia unui oarecare creștin Zoticos). Biserica s-a îngrijit nu numai de tămăduirea trupească și consolarea celor aflați în suferință, ci și de tămăduirea lor sufletească prin construirea unor biserici în care cel încercat putea să-și găsească alinarea sufletului său în rugăciune cu Dumnezeu, cu Maica Domnului, cu sfinții. În felul acesta, ei căpătau și mai multă putere ca să biruiască în această viață trecătoare greutățile și necazurile cu care erau încercați. Deci, firescul lucrurilor a fost ca, pe lângă rugăciune, contemplație, meditație duhovnicească, să existe și așezăminte sociale, așa cum s-a reînnodat firul după 1990 în Biserica Ortodoxă Română. Avem în momentul de față, în întreaga Patriarhie Română, aproximativ 700 de așezăminte sociale, cu diferite destinații”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Centrul pentru bătrâni funcționează în clădirea unui fost cămin de elevi, reabilitată prin contribuția familiei Constantin și Maria Nistoroiu și a părintelui arhimandrit Serafim Măciucă, ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani.

Așezământul are o capacitate de 27 de locuri, oferind atât cazare, cât și masă și servicii medicale beneficiarilor. În prezent, în acest centru locuiesc deja patru persoane.

Comentarii Facebook


Știri recente