Sfințirea Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Frenciugi

Credincioșii din Parohia „Sfânta Treime” din Frenciugi, o localitate mică aflată la granița județelor Iași și Vaslui, au trăit duminică, 25 mai 2014, cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfășurat vreodată în parohia lor, sfințirea Bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Evenimentul a căpătat o mare amploare, atât datorită actului divin în sine și prezenței Chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, cât și datorită numărului mare de preoți prezenți în soborul slujitor, peste 30, lucru mai puțin întâlnit, mai ales în cazul unei sfințiri la sat, informează Ziarul Lumina. Au contribuit la crearea atmosferei de sărbătoare și cele câteva sute de credincioși prezenți care au avut ocazia să treacă prin altarul noului lăcaș sfințit, precum și hirotesia întru iconom a preotului paroh Ionuț Alexandru Figher.

Credincioșii parohiei Frenciugi, deși nu sunt foarte bogați din punct de vedere material, au reușit să-și ridice în localitate o frumoasă biserică, închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, precum și numeroase și importante anexe. Ca o încununare a tuturor lucrărilor frumoase săvârșite în parohia Frenciugi, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost cel care, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de sfințire a Bisericii parohiale „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, precum și slujba Sfintei Liturghii. Încă de la primele ore ale dimineții, grupuri de credincioși au sosit atât din localitate, cât și de prin satele și orașele vecine, pentru a asista la evenimentul pe care enoriașii din Frenciugi îl așteptau de ani buni. Zeci de copii îmbrăcați în tradiționalul costum popular l-au întâmpinat cu flori de la poarta bisericii pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, după tradiționala primire cu pâine și cu sare, a fost condus de soborul slujitor până în fața bisericii, unde a început slujba de târnosire a lăcașului de cult. Biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost sfințită prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfințire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârșită pe o scenă frumos împodobită, au luat parte sute de credincioși care au stat la rând pentru a trece prin sfântul altar. La eveniment au participat și membri ai autorităților locale.

„Trebuie să avem mintea îndreptată spre iubirea lui Dumnezeu și spre iubirea celor din jurul nostru”

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, IPS Părinte Mitropolit Teofan a explicat pericopa evanghelică a zilei, apoi a subliniat ce anume trebuie să facă omul pentru a se mântui: „Trebuie să avem mintea îndreptată spre iubirea lui Dumnezeu și spre iubirea celor din jurul nostru, mai apropiați sau mai îndepărtați – aceasta este calea pe care Domnul Hristos o arată ca răspuns la întrebarea: „Ce să fac ca să dobândesc viața veșnică; ce să fac pentru a mă mântui?”. Un alt răspuns, dar în esență cuprinzând același gând, aceeași realitate, îl oferă în cuvântul rostit în această zi din Faptele Apostolilor Sfântul Apostol Pavel: „Crede în Domnul Iisus Hristos și te vei mântui tu și toată casa ta”. Acestea sunt răspunsurile pe care pe de o parte Domnul Hristos, iar pe de altă parte Sfântul Apostol Pavel le dau celor care îndrăznesc să-și pună în modul cel mai serios cu putință problema mântuirii, a vieții celei de veci, precum și problema unei viețuiri frumoase aici, în această lume”.

La sfârșit, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe preotul paroh Ionuț Alexandru Figher întru iconom. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a felicitat atât pe părinte, pe soția acestuia, cât și pe enoriași, pentru felul în care au știut să-și construiască și să-și împodobească biserica, oferind distincții de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la construcția lăcașului de cult. Nu au fost uitați nici preoții care au contribuit în trecut la ridicarea lăcașului de cult din Frenciugi, pr. Ioan Răzvan Scurtu și pr. Constantin Cătălin Chifu, care au primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei rangul de sachelar.

Înainte de a părăsi Parohia Frenciugi, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit biblioteca parohială „Preotul Constantin C. Popescu” și a luat parte la lansarea volumului „Bisericile din satul Frenciugi, comuna Drăgușeni, județul Iași” – autori Costin Clit și pr. Ionuț Alexandru Figher, precum și la un concert susținut de copiii din Frenciugi și satele învecinate.

Comentarii Facebook


Știri recente