Sfinţirea Bisericii “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Recea Nouă

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului şi Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului au sfinţit Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Recea Nouă, Protopopiatul Făgăraş 2, judeţul Braşov, potrivit mitropolia-ardealului.ro. Sărbătoarea a adunat mulţimi de credincioşi din comunitatea de la poalele Munţilor Făgăraş, precum şi fii ai satului. Tinerii şi copiii au fost înveşmântaţi în costumele populare tradiţionale şi s-au pregătit din timp pentru această sărbătoare, pentru a-i întâmpina aşa cum se cuvine pe ierarhi şi pe oaspeţii de seamă.

Ierarhii au târnosit locaşul de cult cu Sfântul şi Marele Mir, l-au stropit cu apă sfinţită, iar la interior au zidit Sfânta Masă, au împodobit-o şi au sfinţit pictura nouă, realizată în tehnica “fresco”. Biserica zidită în perioada 1891-1896 nu a fost târnosită niciodată de un arhiereu. După ample lucrări de renovare şi de înfrumuseţare efectuate în perioada 2005-2014, care au inclus şi pictarea la interior, biserica a devenit unul dintre locaşurile de cult de referinţă din Ţara Făgăraşului.

După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie. În soborul slujitor s-au aflat şi protopopul de Făgăraş 2, Ion Tărcuţă, parohul Iulian Mihai Boac şi preoţi din parohiile învecinate. Mulţi dintre credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos şi s-au rugat pentru sănătate şi spor în viaţa duhovnicească.

Credinţa ziditoare

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de PS Episcop Ilarion Făgărăşanul, care a tâlcuit Evanghelia duminicală. La final, ierarhul i-a felicitat pe credincioşi, preotul paroh şi autorităţile locale pentru renovarea şi înfrumuseţarea bisericii din satul său natal.

“Fără îndoială, tema acestei pericope evanghelice este credinţa. Este vorba despre credinţa de care aveau nevoie şi Apostolii, credinţa fără de care nu putem trăi şi de aceea trebuie să conştientizăm că ea este darul lui Dumnezeu, aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Evrei”, a spus PS Episcop Ilarion.

La final, părintele paroh a fost hirotesit iconom stavrofor de IPS Mitropolit Laurenţiu, iar Adunarea şi Consiliul parohiale, precum şi Primăria comunei Recea au primit acte de cinstire. Părintele Mitropolit i-a felicitat şi binecuvântat pe toţi membrii comunităţii pentru contribuţia adusă la refacerea bisericii parohiale. În cuvântul de mulţumire, părintele Iulian Mihai Boac a prezentat un scurt istoric al localităţii, al Parohiei Recea Nouă şi a prezentat lucrările efectuate în ultimii ani.

Sărbătoarea s-a încheiat la căminul cultural din localitate, unde ierarhii au binecuvântat lucrările de reabilitare şi au sfinţit noul cabinet de stomatologie din sat.

Comentarii Facebook


Știri recente