Sfințirea Bisericii Sf. Ștefan cel Mare din Viena: Simbol al credinței și vredniciei poporului nostru pe pământ austriac

Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a sfințit sâmbătă altarul Bisericii „Pogorârea Sf. Duh” și „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena, despre care a afirmat că este un „simbol al credinței și vredniciei poporului nostru pe pământ austriac”.

Cinci ierarhi i-au fost alături în slujire: Înaltpreasfințitul Părinte Arsenie Kardamakis, Mitropolitul grec al Austriei și Exarh al Ungariei și Europei Centrale, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Prea­sfinţitul Părinte Sofian Brașo­veanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Au mai participat stareți și starețe din mănăstirile bucovinene, Excelența Sa Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Republica Austria, reprezentanți ai Primăriei Sectorului 2 al Vienei, zeci de clerici din diaspora, binefăcători și credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, conduși de Arhidiaconul Mihail Bucă, și de Corala „Sfântul Ștefan cel Mare” a parohiei, dirijată de Diac. Theodore Coresi și de dr. Catarina Coresi Lal.

Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a vorbit în cadrul slujbei despre semnificațiile teologică și duhovnicești ale arhitecturii unei biserici ortodoxe.

Arihtectura bisericii, o ascensiune tainică

„Altarul unei biserici este locul cel mai sfânt al ei, Sfânta Sfintelor. După cum știm, Ortodoxia are un simț profund al misterului, al sacrului prezent în arhitectura bisericii, în icoane și fresce, în ritualul slujbelor și muzica vocală. Totul în Biserică are o semnificație, un simbol, care ne trimite către realitatea cea mai înaltă a lumii cerești”, a spus părintele mitropolit.

Șase ierarhi au slujit la sfințirea altarului Bisericii Sf. Ștefan cel Mare din Viena, sâmbătă, 11 iunie 2022. Foto: Captură ecran

„O biserică ortodoxă se compune în general din trei părți: pronaosul, naosul și altarul, care simbolizează pe cele trei persoane ale Sfintei Treimi. Pronaosul Îl simbolizează pe Duhul Sfânt, sub al Cărui imbold lăuntric venim la biserică, spre a ne uni cu Hristos în Taina Euharistiei. Din pronaos pășim spre naos, simbolul Fiului, iar din naos înaintăm spre Sfântul Altar, simbolul Tatălui. Este o ascensiune tainică”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

„Duhul Sfânt ne îndrumă spre Fiul, iar Fiul ne arată pe Tatăl. Dacă Fiul lui Dumnezeu S-a descoperit lumii prin Întruparea Sa, iar Duhul Sfânt prin Pogorârea Lui la Rusalii sub formă de limbi de foc, Dumnezeu Tatăl rămâne învăluit în misterul pe care-l reprezintă Sfântul Altar, Sfânta Sfintelor.”

„Fără legătura strânsă cu Biserica, fără rugăciune și înfrânare de la plăcerile trupului, sufletul se împătimește de lucrurile lumii acesteia, devine carnal și insensibil la tainele care ne înconjoară”, a mai precizat Înalpreasfințitul Părinte Serafim.

Mitropolitul Serafim al Germaniei a vorbit despre semnificația arhitecturii bisericii și despre necesitatea vieții în Biserică sâmbătă, 11 iunie 2022, la sfințirea altarului Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena. Foto: Captură ecran

„Biserica este viața noastră, a creștinilor. Nicăieri în lume sufletul nostru nu se simte mai bine, mai ocrotit și învăluit de prezența lui Dumnezeu ca în biserică. Numai în biserică, la rugăciune, ne ușurăm de durerile și tristețile pe care le acumulăm în viața de toate zilele”, a adăugat Mitropolitul Germaniei.

„Numai în biserică învățăm să-L iubim pe Dumnezeu cu adevărat și să ne iubim unii pe alții, pentru că numai Biserica ne socializează cu adevărat și ne face sensibili la nevoile semenilor noștri.”

„O societate fără religie, fără Biserică, este sortită descompunerii și pierii. De aceea, vă pun la inimă să iubiți biserica, să vă rugați cu drag în biserică, cu atenția necesară, pentru ca toată rugăciunea și cântarea să vă intre în inimă și s-o umple de Duhul Sfânt”, a mai afirmat Înaltpreasfinția Sa.

Ierarhul a mulțumit credincioșilor și parohului „pentru jertfa ridicării acestei biserici, simbol al credinței și vredniciei poporului nostru pe pământ austriac, unde a studiat și muncit de-a lungul secolelor o întreagă pleiadă de români”.

„Mulțumire aducem și autorităților orașului Viena, care au întâmpinat cu bunăvoință cererea noastră de a avea o biserică reprezentativă, care să îmbogățească patrimoniul spiritual și cultural al capitalei austriece”, a adăugat părintele mitropolit.

Ierarhul român a mai mulțumit Bisericii Catolice și Cardinalului Christoph Schönborn, arhiepiscopul catolic de Viena, „pentru sprijinul moral și material oferit comunităților ortodoxe românești din Austria”.

„Nu în cele din urmă, mulțumim tuturor preoților noștri din Austria, care fac eforturi imense pentru îngrijirea duhovnicească a credincioșilor și pentru a avea fiecare un locaș de cult propriu”, a spus Mitropolitul Serafim în încheierea cuvântului său.

Emblemă a frumoasei colaborări cu autoritățile vieneze

După cuvântul Mitropolitului Serafim, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a citit mesajul Părintelui Patriarh Daniel la sfințirea altarului Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena.

„Această biserică a fost construită în timp scurt (2018-2021), în perioada grea a pandemiei de Coronavirus, dar în mod providenţial şi pe parcursul anului 2021, consacrat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României”, a transmis Patriarhul României.

Preafericirea Sa a apreciat că proiectul este „emblemă a frumoasei colaborări cu autoritățile vieneze”, iar biroul de pelerinaje al parohiei, care va colabora cu Agenția Basilica Travel a Patriarhiei Române, oferind servicii de turism religios și pentru cetățenii austrieci, va fi prilejul pentru a lega noi prietenii și a arăta frumusețea și bogăția spirituală a României.


Patriarhul Daniel despre sfințirea Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena: Arată frumusețea spirituală a României (RO/DE)


În semn de recunoștință pentru implicarea în proiectul de construire a bisericii, au fost acordate mai multe distincții.

Distincții oferite de Patriarhia Română

Ordinul „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit” pentru clerici

  • Părintele Paroh Emanuel-Ștefan Nuțu de la Biserica „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena

Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni

  • Georg Baldass și Mihaela Lucia Ionescu, arhitecții vienezi ai sfântului lăcaș;
  • Primări Sectorului 2 al Vienei (Leopoldstadt);
  • Familia Maged și Maria Mihail;
  • Daniel Pițurlea, directorul general al Firmei de construcții CONCELEX, care a executat și lucrările la Biserica „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena, dar și la Centrul Bisericesc din München;
  • Josef Klein.

Distincții oferite de Mitropolia Germaniei

Gramata de binefăcător

  • Dr. Aurelia Braneti;
  • Franz Schmidt;
  • Familia Cornel și Cristina Crețu, care au trimis de la Gura Humorului nisipul necesar pentru tencuirea bisericii, astfel încât aceasta să fie pregătită pentru aplicarea picturii în tehnica fresco.

La rândul său, Parohia „Pogorârea Sf. Duh” și „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena a oferit fiecărui ierarh prezent câte o bederniță cu chipul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare.

Cei șase ierarhi participanți la slujba de sfințire a Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena au primit din partea parohiei câte o bederniță cu chipul sfântului voievod. Foto: Captură ecran

Slujba de sfințire a fost transmisă în direct pe Facebook.

Manifestările prilejuite de sfințirea Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena continuă duminică prin serbarea primului hram al bisericii și sfințirea magazinului bisericesc și a biroului de pelerinaje ale parohiei.

Credincioșii se pot închina în Sfântul Altar și în cursul zilei de duminică, iar luni manifestările continuă cu liturghie arhierească.

Scurt istoric

Piatra de temelie a Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena a fost pusă de Părintele Mitropolit Serafim în 2017, iar lucrările de construcție au început în noiembrie 2018. Biserica urmează să fie pictată în frescă atât în exterior, cât și la interior, urmând astfel să devină un Voroneț vienez.

Proiect Viena
Proiectul Bisericii „Sfântul Ștefan cel Mare” Viena: așa va arăta după ce va fi pictată. Foto: Facebook / Biserica Sfântul Ștefan cel Mare din Viena

„Cred că au fost peste 100 de ședințe (cu autoritățile locale – n.ed.) în care am explicat ceea ce dorim, am adus foarte multe fotografii, albume cu mănăstiri, pentru ca oficialitățile de aici să înțeleagă ce dorim noi să facem”, a declarat Părintele Paroh Emanuel Nuțu pentru Trinitas TV.

Colaborarea cu autoritățile locale a fost însă exemplară, mai ales că încrederea lor era deja câștigată, Primăria Sectorului 2 al Vienei sprijinind recent și construcția unui bloc cu 47 de apartamente pentru comunitatea românilor din acest district.

Așa arată biserica în prezent. A fost tencuită cu nisip adus de la Gura Humorului, din Bucovina, pentru a asigura suportul necesar realizării frescei care a consacrat ctitoriile epocii ștefaniene din Bucovina. Foto: Facebook / Biserica Sfântul Ștefan cel Mare din Viena

Biserica „Pogorârea Sf. Duh și „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena, situată pe strada Bruno-Marek-Allee 7b, este a treia biserică edificată de credincioșii ortodocși români în capitala Austriei. Celelalte două sunt bisericile „La Sfânta Înviere“ și „Sf. Apostol Andrei“, respectiv „Sf. Antonie cel Mare” şi „Sf. Ier. Andrei Şaguna”.

Parohia „La Sfânta Înviere” din Viena mai administrează o capelă la Centrul religios-cultural Dumitru Stăniloae. Acesta este primul sfânt lăcaș românesc din Viena, în care au slujit patru patriarhi și s-au închinat Regele Carol I, Regina Maria și Principesa Ileana.

Vezi aici harta tuturor parohiilor din Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului:

Donează pentru pictarea bisericii „Sf. Ștefan cel Mare”

Titular: Rumänisch-Orthodoxe Kirchengemeinde in Österreich
Banca: Bank Austria
Cont: AT101200010014231202
BIC: BKAUATWW
Detalii plată / Verwendungszweck: Kirchenbau

Foto credit: Captură ecran

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente