Sfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Piatra Neamț

Zi de mare sărbătoare pentru credincioșii din orașul Piatra Neamț, unde ieri, 11 mai 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor format din 29 de preoți și diaconi, a sfințit frumoasa Biserică „Pogorârea Sfântului Duh” – Gară, potrivit mmb.ro. Momentul a fost cu atât mai impresionant cu cât la slujba Sfintei Liturghii arhierești, oficiată imediat după slujba târnosirii, au participat în jur de 4.000 de persoane. La final, ca o încununare a tuturor eforturilor depuse, pr. paroh Gheorghe Mocanu a primit din partea Înaltpreasfințitului Teofan „Crucea Moldavă”, cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

La tradiționala primire cu pâine și cu sare de la poarta lăcașului de cult, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost întâmpinat de tinerii și copiii din Ansamblul Folcloric „Comorile Neamțului” și TAGMA – „Tinerii de azi – Generația de mâine”, îmbrăcați în costume naționale, care au ținut în mâini steaguri cu drapelul național și cu stema municipiului Piatra Neamț. Slujba de sfințire prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârșită pe o scenă special amenajată în imediata apropiere a lăcașului de cult, la care au participat cu evlavie aproximativ 4.000 de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Cântec sfânt” al parohiei nemțene, ajutați de un grup de studenți teologi.

Din numerosul sobor de preoți slujitori prezenți la slujba de târnosire, alături de pr. Gheorghe Mocanu, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” – Gară, și de pr. Dumitru Chițimuș, slujitor tot la acest lăcaș de cult, au făcut parte și pr. Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamț, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, pr. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamț, pr. prof. dr. Ilie Macar, paroh la Biserica „Sfântul Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc.

„Rostul sfințirii unei biserici este ca ea să devină loc de tămăduire”

Atât în timpul slujbei Sfintei Liturghii, cât și după finalul acesteia, credincioșii prezenți la sărbătoarea bisericii nemțene au intrat în altarul noului lăcaș sfințit, unde s-au închinat, primind binecuvântare de la un preot.

După rostirea Sfintei Evanghelii, a urmat cuvântul de învățătură al Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, în care acesta a vorbit despre suferință: „Care este rațiunea existenței suferinței? De unde vine ea? Scriptura ne spune că bolile de care suferim vin pe de o parte din pricina păcatului, păcatul fiind sămânța morții care se dezrădăcinează din noi prin taina suferinței. Suferința vine apoi poate și din cauza părinților noștri, care au viețuit în păcat; suferința ne vine și din cauza contextului cu multe răutăți în care trăim; bolile noastre vin și din puterea diavolului, ca în viața Sfântului și Dreptului Iov. Uneori suferința noastră este și îngăduința lui Dumnezeu, care dorește ca omul, trecând prin drama greutăților, să se trezească la adevărata viață, să devină mai sensibil și deschis spre durerile și suferințele altora, să înțeleagă mai bine care este rostul vieții sale pe acest pământ. Așadar, în suferințele noastre avem Sfânta Biserică, la care suntem chemați să alergăm; acesta este și rostul sfințirii unei biserici, ca ea să devină loc de tămăduire și obște, comunitate și adunare euharistică, căci Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos sunt izvoare de tămăduire pentru trupul și pentru sufletul nostru”.

„Lăcașul acesta proaspăt sfințit este o declarație de dragoste pe care I-o fac lui Dumnezeu”

La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop Valentin Tofan a dat citire hrisovului de sfințire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan și pus la slujba târnosirii în piciorul sfintei mese din altar, după care pr. paroh Gheorghe Mocanu a adresat câteva cuvinte mulțimii prezente, în care i-a amintit și pe credincioși, cei care au făcut posibilă ridicarea lăcașului de cult: „La ceas de mare praznic și de încununare a ostenelilor noastre aducem, mai întâi de toate, mulțumiri Bunului Dumnezeu, pentru ziua de astăzi și pentru deosebita atmosferă duhovnicească a harului Său. Acest moment este ca o zi de Paști, ca o zi a Învierii, așa cum trebuie să fie în fapt viața fiecărui creștin. Această biserică este dovada iubirii mele față de Dumnezeu și față de oameni; la dragostea lui Dumnezeu am răspuns cu dragostea noastră. În această biserică, împreună cu credincioșii ne-am risipit cu folos din timpul nostru, din sănătatea noastră, din banul nostru, din lacrima, din râvna și din credința noastră. Din ceea ce ne-a dat nouă Dumnezeu, i-am adus lui Dumnezeu. Pot spune cu toată conștiința că lăcașul acesta proaspăt sfințit este o declarație de dragoste pe care I-o fac lui Dumnezeu, este o frumoasă poveste de dragoste, este o strașnică icoană a iubirii mele față de oameni și față de Dumnezeu. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ales și pe mine ca să-i construiesc casă și Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru minunații oameni pe care mi i-a dăruit. Fără dumneavoastră, stimați credincioși, eu nu aș fi putut ca să fac absolut nimic. Aici, în această biserică, de astăzi înainte, ne vom găsi mai mult așezarea sufletească, pacea și liniștea”.

La final, ca o încununare a tuturor eforturilor depuse, pr. paroh Gheorghe Mocanu a primit din partea Înaltpreasfințitului Teofan „Crucea Moldavă”, cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Demersurile pentru ridicarea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” – Gară au început în anul 1997, iar pe 1 august 1998 s-a înființat actuala parohie. Un an mai tâziu, pe 25 martie a fost pusă piatra de temelie a sfântului lăcaș. La sfârșitul lunii iunie a anului 1999 au fost demarate lucrările de construcție. În anii care au urmat, lăcașul de închinăciune a fost împodobit cu pictură, catapeteasmă și obiectele necesare desfășurării sfintelor slujbe. Biserica este în stil moldovenesc, prezentând un plan compact trilobat.

Comentarii Facebook


Știri recente