Sfinţirea Bisericii Parohiei Vitoria-Gasteiz, Spania

Sâmbătă, 07 noiembrie 2015, Biserica Parohiei Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian, din Vitoria-Gasteiz, Spania, a fost sfințită. Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei au oficiat slujba de târnosire, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

La slujbă au asistat, din partea Bisericii Catolice, Excelența Sa Miguel Asurmendi, Episcopul Catolic de Vitoria-Gasteiz, Vicarul General Fernando Gonzáles Bilbao și preoții Raul Alonso Argote și Hector Manuel López Rodríguez, informează Părintele Radu Sorin Ursu, preotul comunităţii din Vitoria-Gasteiz.

Răspunsurile la strană au fost date de membri ai Grupului Psaltic Sfântul Paisie de la Neamț.

În cadrul cuvântului său, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a vorbit despre importanța sfințirii unui locaş de cult. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat a jertfei preotului, a familiei acestuia și a credincioșilor pentru a susține o biserică în diaspora.

Meritul este cu atât mai mare cu cât parohia este una mică, dar în realizările parohiei se vede sufletul bogat al credincioșilor”, a mărturisit Ierarhul.

Ca semn de recunoaștere pentru activitatea desfăşurată, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a conferit preotului paroh Radu Ursu Gramata şi Crucea Mitropolitană. De asemenea, şi preotesei Daniela Ursu i-a fost acordată Gramata Mitropolitană.

Preasfințitul Părinte Timotei a mulțumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru împreuna slujire și purtarea de grijă. De asemenea, a mulțumit Episcopului Catolic Miguel Asurmendi și reprezentanților Bisericii Catolice pentru sprijinul acordat Bisericii Ortodoxe Române în Vitoria-Gasteiz, dar și credincioșilor ortodocși pentru jertfelnicia arătată zi de zi față de această biserică, îndemnându-i să aibă același suflet mare, în care să-i facă loc permanent Domnului Iisus Hristos.

Preasfințitul Părinte Timotei a acordat credincioșilor parohiei Sfinții Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, Vitoria-Gasteiz, Gramată, ca semn al prețuirii pentru activitatea depusă în slujba Bisericii.

***

Parohia Ortodoxă Română cu hramul Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian a fost înfiinţată anul 2007 pentru a răspunde nevoilor duhovnicești ale credincioșilor ortodocși români din Provincia Alava și Miranda de Ebro, Regatul Spaniei, fiind rânduit ca paroh Părintele Radu Sorin Ursu. Primul loc de slujire a fost oferit comunității de către Episcopia Catolică de Vitoria, la Biserica Espiritu Santo. După aproape doi ani de eforturi dorința părintelui paroh și a credincioșilor de a avea un locaș de închinare statornic s-a concretizat prin cesiunea bisericii Santa Lucia, care aparține Episcopiei Catolice din Vitoria-Gasteiz. Lăcaşul de cult a fost supus unor reparaţii generale, a fost dotat cu mobilier nou şi cu toate cele necesare slujirii.

Comentarii Facebook


Știri recente