Sfințirea bisericii noi din Loamneș

Noua biserică a comunității din Loamneș, județul Sibiu, a fost sfințită în Duminica Samarinencei de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Zidită pentru a fi mai aproape de casele credincioșilor din Loamneș, lăcașul de cult a fost închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Pentru că vechea biserică a satului se află pe un deal, la o distanță considerabilă față de sat, iar alunecările de teren ar pune în pericol siguranța zidirii, comunitatea a decis la începutul anilor 2000 ridicarea unei noi biserici parohiale. Prin implicarea credincioșilor, a autorităților locale, județene și centrale, în 2005 au început lucrările de zidire, când a fost așezată piatra de temelie. În perioada 2007-2014, au fost executate lucrările de zidire și de amenajare interioară și exterioară.

Slujba de sfințire oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu a început cu înconjurarea lăcașului de cult și târnosirea acestuia cu Sfântul și Marele Mir, a continuat la interior cu rânduiala zidirii Sfintei Mese și cu târnosirea icoanelor împărătești de pe catapeteasmă. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată la noul altar sfințit, ierarhul fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care n-au lipsit starețul Mănăstirii Sădinca, protosinghelul David Stoica, protopopul de Săliște, Petru Toader Damian, parohul Ioan Fara și alți slujitori ai Domnului din parohiile învecinate, din Sibiu și alte părți ale țării. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Între oficialitățile prezente amintim pe senatorul Viorel Arcaș, pe prefectul Ovidiu Sitterli, pe președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea și pe primarul comunei Loamneș, Maria Greavu.

La finalul slujbei religioase, preotul paroh Ioan Fara a fost hirotesit iconom stavrofor, ca răsplată pentru osteneala din cei 35 de ani de preoție la Loamneș.

În cuvântul de învățătură, potrivit mitropolia-ardealului.ro, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor prezenți despre momentul târnosirii unei biserici, ca o sărbătoare unică pentru lăcașul de cult și pentru viața comunității. Ierarhul i-a felicitat pe credincioși, pe fii satului și pe autoritățile implicate pentru susținerea acestui proiect și i-a îndemnat să rămână la fel de apropiați de biserica din sat ca și până în prezent. Mai apoi, ierarhul a prezentat învățăturile din Duminica Samarinencii.

A urmat ceremonia prin care au fost acordate acte de cinstire oficialităților amintite, dar și Adunării și consiliului parohiale. Ca semn de mulțumire, preotul paroh Ioan Fara i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente