Sfințirea bisericii Filiei vrâncene Văleni

Credincioșii Filiei Văleni a Parohiei vrâncene Repedea l-au avut în mijlocul lor, duminică, 18 mai 2014, pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a sfințit biserica având hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Sfântul Mare Mucenic Mina”, apoi a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amplasată în vecinătatea lăcașului de cult, după cum ne-a declarat Dragoș Olteanu.

În cuvântul său, Chiriarhul de la Buzău a precizat următoarele: „Ați observat că am înconjurat biserica, făcând mai multe popasuri, citind rugăciuni și din Sfânta Evanghelie, iar într-unul din fragmentele evanghelice ați auzit cuvintele pe care Mântuitorul Hristos le-a adresat Sfântului Apostol Petru: „Tu ești Petru și pe această piatră [a mărturisirii credinței] voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui” (Matei 16, 18). Aici, Mântuitorul se referă la Biserică, în calitatea ei de comunitate a celor care cred în Hristos, dar și la biserica – locaș de cult. Așadar, oricât s-ar strădui unii să anihileze, să relativizeze, să atace Biserica lui Hristos pe pământ, nu vor reuși în veac să o doboare, pentru că ea este Trupul tainic al Mântuitorului. Hristos este Capul, Care o conduce în chip real și nevăzut, iar noi, arhiereii și preoții, suntem doar slujitori ai lui Dumnezeu, aici, pe pământ, și ne facem datoria, oferind asistență religioasă, duhovnicească, tuturor celor care vin cu credință și evlavie, ca să beneficieze de darurile Duhului Sfânt, revărsate în locașul de cult asupra lor, atât la Sfânta Liturghie, cât și la celelalte slujbe divine”.

După tradiție, toți cei prezenți – bărbați, femei și copii – au trecut prin Sfântul Altar, s-au închinat și au sărutat Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

Biserica din satul Văleni a fost ridicată în perioada 2009-2014, prin grija preotului paroh, Mirel-Septimiu Rusu, cu sprijinul enoriașilor și al unor oameni de bine.

Comentarii Facebook


Știri recente