Sfințirea bisericii din localitatea ieșeană Medeleni

Duminică, 10 mai 2015, credincioșii Parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Adormirea Maicii Domnului” din Medeleni, Protopopiatul Iași 2, au primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Cu acest prilej, înaltul ierarh a oficiat slujba de târnosire a bisericii parohiale, ridicată prin osteneala enoriașilor din această mică comunitate, cu ajutorul important al părintelui Ionel Roată, vicar emerit al Arhiepiscopiei Iașilor, și cu sprijinul părintelui suplinitor Ion Claudiu Stănoi. Alături de localnici, la slujba de sfințire a locașului de cult au luat parte și credincioși din comunele învecinate, de pe raza Protopopiatului Iași 2.

Biserica cu hramurile „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Medeleni, Protopopiatul Iași 2, a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, prin stropire cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, sfânta masă din altar fiind târnosită, împodobită și pregătită pentru slujirea liturgică. În continuarea slujbei de sfințire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu pr. prof. dr. Ioan Saucă, director al Institutului Ecumenic din Bossey și secretar general asociat pentru educație și formare ecumenică al Consiliului Mondial al Biseicilor, pr. Vilie Doroșincă, protoiereul Protopopiatului Iași 2 și pr. Ionel Roată, vicar emerit al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în apropierea locașului de cult. Răspunsurile la ambele slujbe – cea de sfințire și cea a Sfintei Liturghii, au fost date de membrii Corului Byzantion din Iași, dirijați de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „G. Enescu” din Iași.

„Nu pot să fiu creștin autentic și să nu mărturisesc”

În cadrul Sfintei Liturghii, cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. prof. dr. Ioan Saucă, care a explicat evanghelia zilei – a samarinence, subliniind că întâlnirea autentică a omului cu Dumnezeu duce la mărturisire și propovăduirea cuvântului: „Cu o femeie care nu avea credința cea pură și care nu avea o viață morală s-a întâlnit Mântuitorul Hristos la fântână, i-a cerut apă și i-a propovăduit. Care a fost rezultatul acestei întâmplări? Când femeia samarineancă s-a întâlnit cu Hristos – Fiul lui Dumnezeu și a constatat cine este El, spune Evanghelia că și-a uitat găleata; a uitat de ce a venit la fântână și a plecat în oraș să mărturisească și celorlalți despre marea ei întâlnire. Cel care se întâlnește cu Dumnezeu și cu Hristos cel Înviat nu mai poate să fie mut, ci devine mărturisitor; iese în lume și spune și altora, nu pentru a-i converti neapărat, ci dintr-o necesitate internă a mărturisirii. Nu pot să fiu creștin autentic și să nu mărturisesc. Tocmai din acest motiv rostim și salutul pascal «Hristos a Înviat» 40 de zile de la Înviere, precum și la fiecare Sfântă Liturghie”.

„Istoria acestei biserici a început să se scrie în chip tainic cu cel puțin 40 de ani înainte ca ea să fie târnosită”

La finalul slujbei arhierești, pr. protopop Vilie Doroșincă a dat citire hrisovului de sfințire, după care pr. Ionel Roată a făcut un istoric al lucrărilor bisericii proaspăt sfințite, amintind cu emoție câte sacrificii, câtă răbdare și câtă credință nestrămutată într-un ideal sfânt au avut ctitorii ei: „Istoria acestei biserici a început să se scrie în chip tainic cu cel puțin 40 de ani înainte ca ea să fie târnosită. Timp de 20 de ani de zile, ea a constituit un pisc al înălțimilor duhovnicești pe care iubitorii de trăire autentică aveau să-l măsoare nu doar cu privirea minții, ci și cu lucrarea voinței și a credinței, și avea să-i facă, mai târziu, peste timp și în veșnicie, cuceritorii acestui pisc și împlinitori ai idealurilor lor duhovnicești. De astfel de trăiri și frământări lăuntrice au fost cuprinși cei care aveau să devină glasul micii comunități ai unui pâlc de oameni, care formau satul Medeleni. Gândul lor plin de nădejdea credinței a exprimat atât nevoia unei împliniri duhovnicești, cât și despovărare pentru fiii și urmașii lor de grija și osteneala ridicării unei biserici în sat”. De asemenea, pr. suplinitor Ion Claudiu Stănoi, parohul din Grădinari, a rostit un scurt cuvânt,în care a mulțumit ctitorilor și binefăcătorilor. Drept răsplată pentru eforturile făcute, IPS Mitropolit Teofan i-a oferit părintelui vicar emerit Ionel Roată distincția „Crucea Moldavă” și l-a hirotesit pe pr. Ion Claudiu Stănoi iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bedernița și brâul roșu. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit enoriașilor din Medeleni pentru implicarea și dragostea de care au dat dovadă, oferind distincții de vrednicie tuturor celor care au ajutat la ridicarea și pictarea locașului de cult.

Tot duminică, IPS Mitropolit Teofan, însoțit de pr. protopop Vilie Doroșincă, a efectuat vizite pastorale în alte trei parohii: Grădinari, Petrești și Coada Stâncii.

Comentarii Facebook


Știri recente