Sfințirea Bisericii din Coșula, prot. Botoșani

Biserica „Izvorul Tămăduirii” din localitatea Coșula, Protopopiatul Botoșani, a fost sfințită sâmbătă, 21 septembrie 2013, de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Soborul de preoți și diaconi ce a fost alături de înaltul ierarh a fost unul impresionant, format din mai mult de 20 de slujitori. După slujba de sfințire a urmat slujba Sfintei Liturghii arhierești, oficiată pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de cult. La final, pr. Adrian Achițenei, parohul bisericii din Coșula, a fost hirotesit întru treapta de iconom stavrofor.

Chiar dacă a fost sâmbătă, numeroși credincioși din ținutul Botoșaniului au ținut să fie alături de enoriașii și de părintele paroh din localitatea Coșula, care, după 10 ani de muncă, au reușit să finalizeze zidirea și pictarea Bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Prezent la sărbătoare, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost întâmpinat la poarta lăcașului de cult de un grup de tineri îmbrăcați în tradiționalul costum popular și de soborul slujitor, în frunte cu părintele Lucian Leonte, protopopul Protoieriei Botoșani. La eveniment au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, precum și domnul Corneliu Muha, consilierul economic al Arhiepiscopiei Iașilor.

Slujba de sfințire a lăcașului de cult

După tradiționala primire, a urmat slujba de sfințire a lăcașului de cult, ce a început cu citiri din Psalmul 143, urmate de cereri și rugăciuni. Apoi, credincioșii și corul, conduși de IPS Teofan, au pornit în procesiune și au înconjurat biserica de trei ori. La fiecare oprire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a uns cu Sfântul Mir, în semnul crucii, pereții exteriori ai bisericii. După intrarea în sfântul locaș, a urmat punerea de către IPS Mitropolit Teofan a unei cutiuțe cu sfinte moaște într-un locaș săpat special în masa altarului, sigilat imediat cu ceară. După așezarea moaștelor în masa altarului, a urmat spălarea și ungerea sfintei mese cu apă sfințită și cu mir, iar icoane ale celor patru evangheliști au fost prinse de masa altarului, câte una la fiecare colț. Slujba a continuat cu punerea unui acoperământ subțire pe sfânta masă, strânsă de altar cu o bandă tricoloră și pecetluită, după care masa altarului a fost împodobită cu un alt acoperământ prețios, precum și cu celelalte obiecte sfințite, printre care antimisul, Sfânta Evanghelie, chivotul și lumânări. După sfințirea altarului și împodobirea lui, întreaga biserică a fost cădită, iar IPS Teofan a uns cu Sfântul Mir cei patru pereți ai bisericii și sfintele icoane, făcând pe fiecare semnul crucii cu mir.

„Însuși Domnul Hristos a dorit să așeze la temelia vieții noastre Sfânta Cruce”

Slujba de târnosire a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii arhierești, oficiată pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de cult. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre însemnătatea Sfintei Cruci în viața creștinilor: „În această zi se încheie praznicul Înălțării Sfintei Cruci, care durează în cântările Bisericii 8 zile. Ni se arată prin aceasta că Biserica noastră are la mare cinste și evlavie sfânta și dumnezeiasca Cruce, pentru că Însuși Domnul Hristos a dorit să așeze la temelia vieții noastre Sfânta Cruce. În ceea ce privește răstignirea Mântuitorului relatată în textul Evangheliei rostite, observăm două categorii de oameni: cei care L-au răstignit pe Domnul Hristos și cei care, întristându-se, plângeau și se rugau. De asemenea, Sfântul Apostol Pavel vorbește despre două categorii de oameni care se raportează la dumnezeiasca Cruce: cei pentru care cuvântul Crucii este nebunie și sminteală și cei pentru care este puterea și binecuvântarea lui Dumnezeu. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem în acest caz este: între aceste două categorii de oameni, noi unde ne aflăm? Spun aceasta pentru că orice păcat de-al nostru, orice gând necurat, orice vorbă spurcată reprezintă cuie ce-L răstignesc pe Domnul Hristos pentru a doua oară. Dacă pe Cruce chinurile Domnului Hristos erau mari, mai mari chinuri îi pricinuim Domnului când noi păcătuim cu voie și mergem pe calea fărădelegii”.

La finalul Sfintei Liturghii, în momentul împărtășirii credincioșilor, pr. protopop Lucian Leonte a dat citire hrisovului de sfințire, după care pr. Adrian Achițenei, parohul bisericii din Coșula, a ținut o cuvântare în care a mulțumit ctitorilor, subliniind ajutorul primit de la Maica Domnului de-a lungul lucrărilor. Drept răsplată pentru eforturile făcute, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe preotul paroh Adrian Achițenei iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bedernița și brâul roșu. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit enoriașilor și ctitorilor, oferind distincții de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la ridicarea și pictarea lăcașului de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente