Sfinţirea bisericii din Bran Poarta

Vechea biserică a Parohiei Bran-Poartă, un monument istoric din secolul al XIX-lea, a fost resfinţită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în Duminica Sfintei Cruci, la 15 martie 2015. Zidită în perioada 1819-1821, Biserica “Adormirea Maicii Domnului” şi-a recăpătat splendoarea de altă dată prin eforturile credincioşilor şi ale preotului paroh Adrian Arcaş. Mărturiile istorice ne arată că locaşul de cult a fost binecuvântat de episcopul Vasile Moga, dar vitregiile acelor vremuri nu a permis târnosirea bisericii şi aşezarea de moaşte în Sfânta Masă.

Momentul târnosirii acestei biserici de IPS Mitropolit Laurenţiu a intrat în istoria locaşului de cult ca o zi unică. Credincioşii au îmbrăcat straiele populare şi i-au întâmpinat pe ierarh şi ceilalţi oaspeţi cu multă bucurie duhovnicească. Pe lângă bucuria târnosirii bisericii parohiale, credincioşii din Bran-Poartă au avut posibilitatea să aducă cinstire moaştelor Sfântului Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse într-o raclă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

După târnosirea bisericii şi înveşmântarea Sfintei Mese a urmat Sfânta Liturghie, oficiată de ierarh şi soborul de preoţi în locaşul de cult sfinţit.

În cuvântul de învăţătură, potrivit mitropolia-ardealului.ro, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre Sfânta Cruce şi ajutorul primit de la Fiul lui Dumnezeu, Cel ce S-a răstignit pentru mântuirea noastră. Ierarhul a vorbit despre chemarea fiecărui credincios de a-şi primi cu multă credinţă poverile acestei vieţi şi de a merge până la capăt pe acest drum spre Dumnezeu.

La final, Părintele Mitropolit l-a hirotesit iconom pe preotul paroh Adrian Arcaş, ca apreciere pentru întrega activitate pastoral-misionară şi administrativă în anii de slujire la Bran-Poartă. Părintele Arcaş i-a mulţumit ierarhului pentru distincţia primită şi mai ales pentru vizita pastorală. De asemenea, părintele paroh le-a mulţumit tuturor credincioşilor şi autorităţilor care au sprijinit aceste lucrări de renovare a bisericii din Bran-Poartă. Sărbătoarea s-a încheiat cu oferirea unor acte de cinstire şi distincţii mai multor binefăcători ai bisericii târnosite.

Toţi credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar şi să cinstească moaştele Sfântului Andrei Şaguna.

Comentarii Facebook


Știri recente