Sfințirea bisericii de lemn din Poiana Sibiului

Duminica Sfinţilor Români a adunat mulţimi de credincioşi din Poiana Sibiului la vechea biserică de lemn din vestita localitate a oierilor din Mărginimea Sibiului.

Locaşul de cult a fost târnosit de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, după ce monumentul istoric a fost restaurat în totalitate. La slujba de târnosire au participat numeroşi fii ai satului şi oaspeţi veniţi din alte părţi ale ţării. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, preoţii parohi din Poiana Sibiului şi alţi preoţi din împrejurimi, potrivit mitropolia-ardealului.ro

Ierarhul a târnosit locaşul de închinare cu Sfântul şi Marele Mir şi l-a stropit cu apă sfinţită, iar în interior a zidit Sfânta Masă, a aşezat moaşte în piciorul acesteia şi a împodobit-o cu veşminte şi obiectele de cult. După slujba de sfinţire, Părintele Mitropolit a explicat credincioşilor prezenţi rânduiala târnosirii unei biserici şi a felicitat comunitatea pentru realizările pe plan administrativ din ultima vreme.

A urmat Sfânta Liturghie, oficiată la altarul sfinţit şi cu participarea mulţimilor de credincioşi din Poiana Sibiului. Mulţi dintre cei prezenţi au îmbrăcat veşmintele populare specifice Mărginimii Sibiului şi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre cultul sfinţilor români şi despre ataşamentul credincioşilor faţă de aceşti mijlocitori înaintea lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră. Mai apoi, Părintele Mitropolit a tâlcuit Evanghelia duminicală, din care învăţăm că fiecare credincios are o misiune sfântă pe această lume.

La final, preotul paroh Nicolae Teoc a fost hirotesit iconom stavrofor, ca preţuire pentru întreaga activitate pastoral-misionară şi administrativă din Parohia Poiana Sibiului III. Mai apoi, ierarhul a oferit distincţia “Crucea Şaguniană pentru laici” fraţilor Mircea şi Sorin Leţiu, pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de sprijinul acordat la restaurarea locaşului de cult şi faţă de eforturile de a aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim şi la Sibiu, în Noaptea Învierii. De asemenea, ierarhul a oferit “Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna” familiilor Daniela Ioana Vonica, Andreea Loredana şi Ovidiu Gligor, care au susţinut financiar lucrările de la biserica din Poiana Sibiului. Adunarea şi Consiliul parohiale, Consiliul local şi primarul Ilie Dăncilă, dar şi numeroşi ctitori şi binefăcători au primit din partea ierarhului acte de cinstire. Ca semn de mulţumire din partea comunităţii, preotul paroh Nicolae Teoc i-a oferit ierarhului o icoană.

Comentarii Facebook


Știri recente