Sfințirea bisericii comunei clujene Mihai Viteazu

Un eveniment important pentru Arhiepiscopia Clujului, va avea loc duminică, 19 august 2012, când Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei va sfinți biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Mihai Viteazu, una din cele mai mari comunități parohiale din Arhiepiscopia clujeană.

Începând cu ora 9.00, după cum ne informează mitropolia-clujului.ro, va fi oficiată slujba de târnosire a bisericii, care include, pe de-o parte, ritualul sfințirii exteriorului bisericii și procesiunea din jurul ei cu sfintele moaște, urmat de sfințirea sfintei mese, prin așezarea în ea a sfintelor moaște a hrisovului și ungerea ei cu sfântul mir. Slujba sfințirii va fi urmată de la ora 10.00 de Sfânta Liturghie arhierească oficiată, pe o esplanadă din fața bisericii, de Mitropolitul Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La încheierea slujbei, Părintele Mitropolit va acorda părintelui Traian Nica, biserici distincția „Crucea Transilvană” pentru clerici, părintelui Ioan Oșan, rangul de Iconom Stavrofor, iar celor care au sprijinit prin efortul lor ridicarea noului lăcaș de cult „Diploma de aleasă cinstire”, în semn de apreciere și recunoștință pentru implicarea jertfelnică în ctitorirea bisericii. În toată ziua sfințirii bisericii, credincioșii vor putea intra în sfântul altar și să sărute sfânta masă, fiind singurul moment în care acest lucru le este permis și femeilor.

La data de 18 septembrie 1994, vrednicul de pomenire Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu Anania a sfințit piatra de temelie a noii biserici cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Ortodoxă Mihai Viteazul, Protopopiatul Turda.

Pentru comunitatea ortodoxă din localitatea Mihai Viteazul, care număra în anii 90 ai secolului trecut nu mai puțin de 2400 de credincioși ortodocși vechea biserică, construită de vrednicul preot Vasile Moldovan cu sprijinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna al Transilvaniei, în care s-a slujit neîntrerupt vreme de mai bine de 150 de ani, s-a dovedit neîncăpătoare. La toate acestea s-a adãugat și faptul cã timpul a lăsat o grea amprentă asupra bisericii, care s-a deteriorat iremediabil, fapt pentru care credicioșii au dorit construirea unui nou lăcaș de cult, pe măsura așteptărilor lor sufletești. Biserica veche a fost desfăcută cu multă evlavie, iar o mare parte din cărămizile ei se regăsesc în corpul noii biserici, ca un semn al legăturii cu istoria și cu înaintașii.

Proiectul bisericii, care are un plan treflat, în formã de cruce bizantinã, cu abside a fost realizat de arhitectul prof. univ. dr. Mihai Tușa și de firma Reding din Cluj-Napoca și poartã amprenta inegalabilei arte bizantine, care îi oferã privitorului șansa de a contempla imaginea veșnicei frumuseți a lui Dumnezeu.

Construcția întregii biserici s-a realizat între anii 1996-2011, de cãtre firma Proconstruct din Turda sub coordonarea vrednicului pãrinte paroh Traian Nica, sprijinit de maistrul Alexandru Iepure și de prim epitropul Gheorghe Mureșan, prin contribuția bunilor credincioși ai parohiei, care au fost și cei mai importanți susținãtori morali și financiari, în sprijinul cãrora s-au implicat cu generozitate și jertfelnicie, sponsori și donatori, alãturi de Guvernul României, Ministerul Culturii și Cultelor, Consiliul Local al Comunei Mihai Viteazul și Consiliul Județean Cluj. În anul 2008, ca o dovadă a implicării tot mai complexe a Bisericii în slujirea misionară și caritativă, pe care o cer vremurile de acum, s-a înființat pentru credincioșii ortodocși din Mihai Viteazul o a doua parohie, păstorită de părintele Ioan Oșan, care s-a alăturat eforturilor părintelui Traian Nica în ctitorirea bisericii.

Pictura în tehnica „a fresco” a fost executatã între anii 2004-2011 de cãtre pictorul prof. Petru Botezatu și echipa sa, iar iconostasul în lemn de tei a fost realizat de meșterul sculptor Augustin Câmpean din Sâmărghita, jud. Cluj și a fost împodobit cu icoanele realizate de cãtre Prof. Pompei Ungureanu din Cluj-Napoca. Crucile din inox, care împodobesc turlele bisericii au fost realizate în atelierele lui Teodor Nica din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente