Sfințire de lucrări la biserica din Zăbrani

Duminica a XXV-a după Rusalii (a Samarineanului milostiv) a constituit o zi de aleasă sărbătoare pentru credincioșii Parohiei Zăbrani, din cadrul Protopopiatului Lipova, informează „Ziarul Lumina”.

Sărbătoarea de aleasă trăire spirituală a fost încununată de venirea în această parohie a Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscop al Aradului, pentru a binecuvânta și sfinți lucrările de înfrumusețare exterioară și interioară a bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, precum și noul iconostas, mobilierul și pardoseala de marmură din lăcașul de cult. În dimineața zilei, Întâistătătorul Eparhiei Aradului a fost întâmpinat de un ales sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele Crinel Onea, protopopul Lipovei, numeroși copii purtând costume naționale oferindu-i Înaltpreasfinției Sale frumoase buchete de flori, exprimând astfel o dragoste fiască și o deosebită prețuire.

După cuvântul de bun venit adresat de către protopopul locului, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit pentru invitație, precum și pentru primirea călduroasă, accentuând faptul că a pășit într-o parohie de frunte a Arhiepiscopiei Aradului, cu oameni vrednici și muncitori, unde printr-o bună conlucrare a preotului cu organismele parohiale și, totodată, cu oficialitățile locale și județene ale statului, s-a reușit realizarea lucrărilor de înfrumusețare și împodobire a lăcașului de cult, ca moștenire lăsată de înaintași. În cadrul Sfintei Liturghii arhierești, la momentul respectiv, Înaltpresfințitul Timotei a ținut cuvântul de învățătură având ca temă „Viața veșnică prin comuniunea tuturor celor care cred în Biserică”, după pericopa apostolică de la Efeseni 4, 1-7, precum și pericopa evanghelică de la Luca 10, 25-37, despre pilda samarineanului milostiv.

Pentru întreaga sa activitate administrativ-gospodărească și pentru activitatea parohială susținută pe toate planurile, la finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Teodor Farcaș a fost hirotesit iconom-stavrofor. Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie arhierească au fost date de către corul bărbătesc din Parohia Bata, condus de preotul Vasile Florin Matei. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru grija părintească pe care o are și față de această parohie, și pentru distincția oferită, făgăduind că, așa cum a făcut-o și până acum, va purta în suflet crucea cu demnitate și credință. Frumoasa zi de aleasă sărbătoare din Parohia Zăbrani s-a încheiat cu o agapă creștinească, ce a avut loc la Căminul cultural din comuna Zăbrani.

Spre seară, Înaltpreasfinția Sa a poposit în Parohia Pilu, Protopopiatul Arad, unde în fruntea soborului de preoți a săvârșit Taina Sfântului Maslu, vorbind la final credincioșilor prezenți despre hramul bisericii și însemnătatea alegerii lui.

Comentarii Facebook


Știri recente