Sfințire de casă socială și monument dedicat memoriei eroilor, la Liteni – Hârlău

Credincioșii Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena”- Liteni din Protopopiatul Hârlău au primit în după-amiaza zilei de duminică, 31 august 2014, vizita Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a sfințit noua casă socială a bisericii din această localitate, precum și un monument închinat eroilor, informează Ziarul Lumina.

Duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor și starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, și pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protoieriei Hârlău, a săvârșit slujba Sfințirii pentru noua casă socială a parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Liteni, precum și pentru un monument dedicat eroilor neamului. Ambele slujbe de Sfințire au însemnat o încununare a eforturilor depuse de pr. paroh Constantin Proca și de enoriașii parohiei. La eveniment au participat numeroase oficialități locale și județene, precum și domnul economist Lucian Nedelcu, consilier al Sectorului de control financiar și audit intern din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

La final, au fost rostite câteva alocuțiuni. Părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protoieriei Hârlău, a făcut mai întâi o prezentare a activității pastoral-misionare ce se derulează în Parohia Liteni, după care părintele Constantin Proca, parohul bisericii din Liteni, a subliniat importanța amenajării casei sociale și a monumentului pentru credincioșii din localitatea pe care o păstorește. IPS Mitropolit Teofan a evidențiat curajul, dar și dragostea eroilor neamului față de țară și de Biserica strămoșească, îndemnându-i pe cei prezenți să le urmeze exemplul: „Să ne dăruiască Dumnezeu putere, pentru ca, pe de o parte, să nu-i uităm pe eroii neamului cei adevărați, cei mulți la număr, și să-i pomenim în rugăciunile noastre personale, iar pe de altă parte, să încercăm să le urmăm exemplul și să fim eroi curajoși fiecare la locul de muncă și în familia cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat”.

IPS Mitropolit Teofan a primit titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Belcești

În semn de recunoștință pentru activitatea derulată în localitatea Liteni, părintele Constantin Proca a fost hirotesit de IPS Părinte Mitropolit Teofan întru iconom stavrofor. De asemenea, au fost acordate diplome și distincții de vrednicie unor credincioși care au contribuit la ridicarea celor două edificii sfințite. Ca semn al prețuirii pentru dragostea părintească dăruită comunității belceștenilor, Înaltpreasfințitului Părinte Teofan i-a fost conferit de primarul Constantin Ciobăniță titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Belcești.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…