Sfințire de cabinet de religie la începerea anului școlar

Liceul Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus, din județul Suceava, și-a început anul școlar 2014-2015 cu o slujbă de binecuvântare oficiată de pr. prof. Gheorghe Hostiuc, alături de alți preoți slujitori. Festivitatea de deschidere a fost urmată de sfințirea cabinetului de religie al unității de învățământ, informează „Ziarul Lumina”.

Prima zi a noului an școlar, luni, 15 septembrie 2014, a fost întâmpinată cu emoții de toți cei prezenți la festivitatea de deschidere a Liceului Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus. Elevii, alături de părinți și cadre didactice, au participat la slujba de binecuvântare oficiată de pr. prof. Gheorghe Hostiuc, inspector al Sectorului învățământ religios din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de părintele protosinghel Teofan Popescu de la Mănăstirea Putna, ce a venit însoțit de doi diaconi, de pr. Gabiu Cheaburu de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Centru și de cei trei preoți slujitori de la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Laura. La eveniment au mai fost prezenți primarul orașului Vicovu de Sus, domnul Gheorghe Schipor, reprezentantul Poliției orașului, domnul insp. principal Adrian Ungurean, domnul plutonier Vasile Dabîca, reprezentantul jandarmeriei, reprezentanta unității de asistență medico-sociale a orașului, doamna Manuela Moraru Mimor, reprezentanta CAR Învățământ Fălticeni, doamna Ionela Galan.

Printre alte îndemnuri, directorul Liceului Tehnologic „Ion Nistor”, prof. Angelo-Cătălin Bărbuță, împreună cu directorii adjuncți Steluța Pîslar și Florin-Constantin Gheorghiță au prezentat premiile primite de elevii vicoveni pentru diferitele activități desfășurate în anul școlar precedent, cât și câteva statistici de început de an școlar, urându-le tuturor mult succes pe drumul cunoașterii.

„Atât Biserica, cât și Școala au misiunea comună de a oferi copiilor și tinerilor nu numai știință și educație, ci și un mod de viață autentic”

După slujba de binecuvântare, pr. prof Gheorghe Hostiuc a ținut un scurt cuvânt din partea Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților: „Entuziasmul tinereții și dorința de a ajunge cât mai sus pe scările desăvârșirii creștine se cuvine să fie încununate de lucrarea și binecuvântarea lui Dumnezeu, Cel care cunoaște cel mai bine făptura Sa și care poate răsădi în tinerele vlăstare duhul înțelepciunii și al înțelegerii, Cel care poate să deschidă mintea, cugetul și mintea spre primirea învățăturilor celor bune și folositoare. Fiecare dascăl creștin are datoria sfântă de a cultiva și modela sufletele elevilor înspre dragostea față de Dumnezeu, respectul față de aproapele, spre cinstirea valorilor și tradițiilor neamului nostru. De aceea, atât Biserica, cât și Școala au misiunea comună de a oferi copiilor și tinerilor nu numai știință și educație, ci și un mod de viață autentic, ferit de vicii, de răutăți de tot felul, într-un climat de pace și bună înțelegere cu toți oamenii. Împreună, suntem chemați, după spusele Mântuitorului, anume «unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu și Eu sunt acolo, în mijlocul lor», la o comuniune și împreună-lucrare, care sunt darul lui Dumnezeu față de lume”.

A urmat apoi cuvântul părintelui protosinghel Teofan Popescu de la Mănăstirea Putna, care a îndemnat la dragoste și libertate sufletească, subliniind că răul poate să schimbe sensul acestor cuvinte, ce își găsesc sensul real numai în comuniune și în legătură cu Dumnezeu.

Starețul Putnei, prezent la slujba de sfințire a cabinetului

După festivitatea de deschidere, a urmat slujba de sfințire a noului cabinet de religie al instituției de învățământ, ce a fost oficiată de părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, alături de toți ceilalți preoți slujitori, în prezența elevilor și a cadrelor didactice ale liceului. Părintele stareț a ținut să felicite pe toți cei care au ajutat la finalizarea cabinetului de religie: „Cartea de religie, cartea morală, are un mesaj care te formează; sunt foarte multe lucruri în ziua de azi care te deformează, care nu-ți dau un echilibru lăuntric și care te duc pe o pantă greșită; de aceea mare lucru este să ai un tânăr echilibrat lângă tine, care știe ce vrea, care merge pe calea cea bună. Societatea noastră are nevoie de o școală bine așezată, de o școală echilibrată, de dascăli buni, conștienți de mesajul pe care îl transmit elevilor”.

La finalul manifestărilor, părintele stareț Melchisedec a dăruit cabinetului de religie 11 reviste „Cuvinte către tineri” și 3 cărți „Trăiți frumos și în bucurie”, precum și cărți cu dialoguri între părinții mănăstirii Putna și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Justinian al Maramureșului și Sătmarului.

În anul școlar 2014-2015, la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, județul Suceava, au fost înscriși un număr de 2.272 elevi în 88 de clase, distribuite astfel: 4 clase la nivel preșcolar, 12 la nivel primar, 10 clase la nivel gimnazial, 45 la nivel liceal, 3 clase la nivel profesional, 4 clase de învățământ „A doua șansă” și 10 clase de învățământ cu frecvență redusă.

Comentarii Facebook


Știri recente