Sfințire de biserică: Patriarhul a explicat taina Sfintei Treimi, la a Cărei iubire veșnică suntem chemați prin botez

Patriarhul Daniel a sfințit luni Biserica „Sfânta Treime” din Bucov, județul Prahova. Preafericirea Sa a explicat că iubirea veșnică este taina Preasfintei Treimi și a amintit că am fost toți chemați, prin botez, să fim părtași la ea.

Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, căruia i s-au alăturat în slujire Părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial administrativ, Părintele Adrian Matei, Protopopul de Ploiești Nord, Părintele Paroh Mihai Ionescu și alți clerici locali.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

După Sfânta Liturghie, comunitatea parohială l-a primit pe Patriarhul României, care a oficiat, împreună cu Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, slujba de sfințire a altarului și a picturii bisericii.

PF Daniel și PS Timotei Prahoveanul au sfințit Biserica „Sfânta Treime” din Bucov, județul Prahova, luni, 13 iunie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

În cuvântul de învățătură rostit înaintea slujbei de sfințire, Părintele Patriarh Daniel a citat numeroase texte din rugăciunile și slujbele ortodoxe, afirmând că „Biserica Ortodoxă este prin excelență Biserica Sfintei Treimi”.

„Această taină a Sfintei Treimi este trăită în viața Bisericii, de aceea toate slujbele sunt punctate, sau sunt accentuate prin formula aceasta: Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor”, a spus Patriarhul României.

Taina supremei iubiri

Citând afirmația Părintelui Dumitru Stăniloae, care spunea că „Sfânta Treime este structura supremei iubiri”, Preafericirea Sa a subliniat că „Dumnezeu este Unul nu ca o singurătate veșnică, ci este Unul ca și comuniune veșnică de iubire între trei persoane distincte, dar nedespărțite”.

„Și la această iubire veșnică a Preasfintei Treimi suntem noi chemați prin Sfântul Botez.”

„Sfântul Botez nu este un act magic, ci botezarea celui care dorește să devină creștin în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh înseamnă afundarea unei persoane umane – copil sau adult – în iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Deci prin botez noi primim arvuna iubirii veșnice a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh”, a precizat Patriarhul Daniel.

„Când cineva este botezat, încă în lumea aceasta trecătoare, el începe să trăiască veșnic în iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh.”

PF Daniel și PS Timotei Prahoveanul au sfințit Biserica „Sfânta Treime” din Bucov, județul Prahova, luni, 13 iunie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Așa cum s-a spus foarte bine, noi, când botezăm un copil, copilul acesta este deja persoană, chiar dacă e mic: are un nume primit la botez și are un chip. Este o persoană umană pusă în legătură de iubire veșnică cu persoanele divine ale Sfintei Treimi. Este pus în legătură veșnică, prin harul Sf. Botez, în legătură cu Tatăl, cu Fiul și cu Duhul Sfânt. De aceea, în Biserică, cei botezați laudă necontenit iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh.”

„Locul în care noi simțim iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh este sfânta biserică. Toate slujbele Bisericii se săvârșesc prin harul Preasfintei Treimi. Și Preasfânta Treime este, deci, pentru creștinul ortodox, locul ultim”, a continuat Părintele Patriarh Daniel.

Prin botez suntem și noi înfiați de Tatăl

„Iubirea Preasfintei Treimi din Împărăția Preasfintei Treimi este ținta vieții noastre. Noi credem într-un Dumnezeu-Iubire veșnică și, în viața trecătoare de pe pământ, ne pregătim pentru a intra în iubirea veșnică a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh.”

„Această iubire veșnică înseamnă că prin botez noi suntem înfiați, nu doar ni se iartă păcatele, cum greșit s-a înțeles de către teologia scolastică”, a menționat Patriarhul României. „Prin harul Duhului Sfânt dobândim calitatea de fii și fiice duhovnicești ai sau ale Tatălui din ceruri.”

PF Daniel și PS Timotei Prahoveanul au sfințit altarul și pictura Bisericii „Sfânta Treime” din Bucov, județul Prahova, luni, 13 iunie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Cerurile s-au deschis, s-a auzit glasul Tatălui și S-a arătat în chip de porumbel, spune Sf. Ioan Gură de Aur, ca să înțelegi și tu, creștine, că, la botezul tău, s-au deschis cerurile și Dumnezeu-Tatăl te-a declarat și pe tine fiu iubit, întru care a binevoit.”

La fel cum prin Pogorârea Duhului Sfânt s-a constituit Biserica în sensul de comunitate divino-umană, tot prin pogorârea Duhului Sfânt asupra Fecioarei Maria a fost zămislit Mântuitorul. „Maica Domnului este icoana Bisericii, pentru că este cea mai aproape de iubirea Sfintei Treimi, întrucât Unul din Treime S-a născut din ea pentru mântuirea lumii” a încheiat Preafericirea Sa.

Distincții și diplome pentru binefăcători

După cuvântul de învățătură au fost acordate diplome și distincții, astfel:

Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici: Părintele Paroh Mihai Ionescu

Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru clerici: Părintele Coslujitor Valentin Cazan

Ordinul „Sfântul Apostol Andrei” pentru mireni: Ion Savu, primarul comunei Bucov

Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni

  • Nicolae Nicolescu, viceprimarul comunei Bucov;
  • Familia Ioan și Mariana Chiriță

Diploma comemorativă 2022 – Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, cu medalie

  • Haralambrie și Ioana Ion;
  • Oleg și Valentina Tătaru;
  • Ioan și Filofteea Minea;
  • Ion și Maria-Elena Petre;
  • Mărgărit și Maria Filip;
  • Ion și Mariana Pîrvu;
  • Constantin și Maria Bălănescu;
  • Virgiliu și Elena Pană;
  • Marin și Violeta Ștefan;
  • Cristian și Aura-Cristina Bratu;
  • Mihai-Alin și Mariana Scarlat;
  • Gheorghe și Lucia Roșca.

Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Orotitorul Bucureștilor: Consiliului parohial al Parohiei Bucov

Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului: Comitetul parohial al Parohiei Bucov.

Patriarhul i-a acordat Părintelui Paroh Mihai Ionescu Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici luni, 13 iunie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Părintele Patriarh Daniel a oferit pentru biserică o cruce de binecuvântare, un kilogram de tămâie din Oman și mai multe volume tipărite la Editurile Patriarhiei Române. Părintele Paroh Mihai Ionescu i-a oferit Preafericirii Sale, din partea parohiei, o icoană a Sf. Cuv. Serafim de Sarov.


Actuala biserică a Parohiei Bucov din județul Prahova a fost construită pe locul unei biserici cu hramul Sfânta Treime construită în anul 1617 și distrusă de un bombardament în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Piatra de temelie a noii biserici parohiale, cu hramurile „Sfânta Treime” şi „Adormirea Maicii Domnului”, a fost oficiată în 2006 de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la acea vreme Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, iar slujba de binecuvântare cu agheasmă a fost oficiată în 2012 de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, la acea vreme Episcop-vicar patriarhal.

După 2013, biserica a fost pictată în frescă de Constantin și Petronia  Dumitrescu Gherghe, a fost dotată cu o nouă catapeteasmă și mobilier bisericesc, iar în curte au fost realizate mai multe lucrări, printre care și construirea unui monument al eroilor.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente