Sfinţire de biserică la Tărlungeni

După 205 ani de la zidirea bisericii parohiale, în satul Tărlungeni din judeţul Braşov a avut loc un moment istoric la Duminica Mironosiţelor – 26 aprilie 2015-, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a târnosit locaşul de cult.

Sărbătoarea din sat a adunat sute de credincioşi din toată Ţara Bârsei şi în special din satele învecinate cu oraşul Săcele de lângă Braşov, mulţi dintre cei prezenţi purtând costumele populare româneşti specifice acestei zone multietnice. Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Tărlungeni a fost neîncăpătoare pentru mulţimile de oaspeţi, dar toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să se închine la sfârşitul Sfintei Liturghii în Sfântul Altar rezidit şi împodobit de ierarh. Cu toţii au apreciat lucrările de renovare şi înfrumuseţare a zidirii de la 1810, prin care locaşul de închinare a redevenit o adevărată Catedrală a acestor ţinuturi. În ultimii ani, cu susţinerea autorităţilor locale şi judeţene, a fost schimbat acoperişul, s-au înlocuit geamurile, s-a restaurat pictura interioară şi iconostasul şi s-a realizat încălzirea centrală. Toate aceste lucrări au fost binecuvântate de IPS Mitropolit Laurenţiu prin slujba de târnosire, ungerea bisericii cu Sfântul şi Marele Mir şi stropire acesteia cu apă sfinţită.

După slujba de sfinţire, ierarhul a explicat celor prezenţi rânduiala săvârşită, iar mai apoi a oficiat Sfânta Liturghie. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Săcele, Sorin Şerban, parohul Ciprian Aranyoşi, preoţi de la parohiile apropiate şi de mai departe.

În cuvântul de învăţătură, potrivit mitropolia-ardealului.ro, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre Duminica Mironosiţelor şi despre rolul acestor femei sfinte de a fi modelul de vieţuire pentru orice creştină. Ierarhul le-a felicitat pe toate credincioasele prezente în această zi închinată femeii creştine şi le-a îndemnat să fie sprijin de nădejde pentru familiile lor şi pentru Biserică.

Pentru eforturile depuse în ultimii ani la reabilitarea bisericii din Tărlungeni şi mai ales pentru activitatea pastoral-misionară, părintele Ciprian Aranyoşi a fost hirotesit iconom stavrofor. Primarul Iosif Kiss, Consiliul local, Adunarea şi Consiliul parohiale, precum şi mai mulţi binefăcători au primit din partea ierarhului mai multe acte de cinstire.

Părintele paroh i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală şi pentru binecuvântarea comunităţii şi i-a oferit o icoană a Sfântului Cosma, Episcopul Maiumei. Părintele Ciprian Aranyoşi a prezentat lucrările efectuate şi le-a mulţumit tuturor celor ce au contribuit la reînfrumuseţarea bisericii din Tărlungeni.

Credincioşii au avut posibilitatea să se închine şi la capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclăla Catedrala mitropolitană din Sibiu şi adus la Tărlungeni cu ocazia sfinţirii. De asemenea, grupul de elevi ai Liceului Teoretic “George Moroianu” din Săcele, membri ai Cercului de Iconografie, au prezentat la Tărlungeni icoanele pe sticlă realizate sub îndrumarea profesorului Raluca Şerban.

Comentarii Facebook


Știri recente