Sfinţire de biserică la Crizbav

Ţara Bârsei s-a aflat în sărbătoare în Duminica Samarinencei, la 10 mai 2015, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a vizitat una dintre comunităţile parohiale din Protopopiatul Săcele, judeţul Braşov. Credincioşii din satul Crizbav au trăit un moment istoric prin vizita Mitropolitului Ardealului în parohia lor pentru a târnosi locaşul de închinare din această localitate. Acest moment de mare sărbătoare a fost aşteptat cu de mult timp de locuitorii Crizbavului, care l-au întâmpinat pe ierarh înveşmântaţi în straie populare. Alături de sătenii din Crizbav, la slujba de sfinţire au participat fii ai satului şi credincioşi din satele învecinate, dar şi numeroşi oaspeţi şi invitaţi.

După slujba de târnosire, ierarhul le-a explicat credincioşilor simbolistica acestei sfinte slujbe, iar mai apoi toţi cei prezenţi au intrat în Sfântul Altar şi s-au închinat. Sfânta Liturghie a fost oficiată de ierarh şi soborul de preoţi pe o scenă amenajată în curtea locaşului de închinare, potrivit mitropolia-ardealului.ro. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Săcele, Sorin Şerban, parohul Gheorghe Micu şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul “Anatoly” din Braşov. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Nicolae Teodor Goja a fost hirotonit preot slujitor pentru Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Hălchiu, judeţul Braşov.

Un dialog continuu cu Hristos

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat Evanghelia duminicală şi i-a felicitat pe preotul paroh, credincioşii dar şi autorităţile locale pentru renovarea bisericii din Crizbav. La finalul slujbei, IPS Mitropolit Laurenţiua oferit preotului paroh distincţia de iconom, iar ctitorilor şi binefăcătorilor le-a oferit acte de cinstire.

“Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am reuşit astăzi să binecuvântăm lucrările de refacere a bisericii din Crizbav şi să sfinţim altarul, care n-a fost târnosit niciodată de un ierarh. Am săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în afara bisericii binecuvântându-i pe toţi, preoţi slujitori şi pe credincioşii care ne-au înconjurat cu atâta dragoste şi mai ales cu dorinţa ca biserica reîntărită în sfinţenie şi repusă în circuitul spiritual şi sacramental să devină o fântână cu apă dătătoare de viaţă, asemenea fântânii lui Iacov. Asemenea femeii samarinence încercăm să întreţinem continuu un dialog cu Mântuitorul Iisus Hristos pentru a primi de la El răspunsurile la întrebările pe care ni le pune mintea noastră, sufletul nostru şi viaţa noastră pentru a rămâne statornici pe calea mântuirii”, a subliniat ierarhul.

Biserica “Înălţarea Domnului” din Crizbav a fost ridicată în perioada 1829 -1836, iar în decursul timpului a fost refăcută de mai multe ori. În ultimii ani biserica a trecut printr-un amplu proces de renovare, preotul paroh împreună cu enoriaşii, autorităţile locale şi judeţene au redat frumuseţea locaşului de cult. Preotul paroh Gheorghe Micu i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală şi i-a oferit în dar o icoană.

Comentarii Facebook


Știri recente