Sfinţire de biserica la Cincşor

Comunitatea din Cincşor, judeţul Braşov, a trăit clipe de mare sărbătoare la prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Biserica din sat, un locaş de cult ridicat la 1849 şi renovat în ultimii ani, a fost târnosit de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Alături de Înaltpreasfinţia Sa s-a aflat un sobor de preoţi şi diaconi.

După slujba de sfinţire, potrivit mitropolia-ardealului.ro, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat credincioşilor rânduiala şi simbolistica slujbei de sfinţire a unei biserici, după care a oficiat Sfânta Liturghie într-un cort amenajat în curtea locaşului de închinare. Credincioşii prezenţi în număr mare, fii satului şi oaspeţi de mai departe au îmbrăcat veşmintele populare specifice acestei părţi aproape de punctul central al României şi au avut posibilitatea să se închine la altarul sfinţit.

În soborul slujitor au făcut parte protopopul de Făgăraş 2, Ion Tărcuţă, parohul Gheorghe Moga şi mai mulţi slujitori din împrejurimi şi din parohiile mai îndepărtate. La slujba religioasă au fost prezenţi primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc, primarul comunei Voila, Ovidiu Şerban, autorităţi locale, reprezentanţii altor culte creştine şi numeroşi invitaţi.

IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe credincioşii din Cincu pentru ataşamentul lor faţă de Biserica străbună şi pentru susţinerea lucrărilor administrative din parohie, sub coordonarea părintelui Gheorghe Moga. Părintele paroh a primit distincţia de iconom stavrofor, iar Adunarea şi Consiliul parohiale, Primăria Voila şi numeroşi binefăcători au primit acte de cinstire.

Mulţumirile şi recunoştinţa comunităţii de la Cincu au fost exprimate prin cuvântul părintelui Gheorghe Moga, care i-a oferit ierarhului în semn de apreciere o icoană a Sfântului Gheorghe. Ierarhul a primit din partea comunităţii şi un act de mulţumire, redactat în frumosul şi arhaicul grai românesc.

Comentarii Facebook


Știri recente