Sfințire de Antimise în Episcopia Sălajului

La sărbătoarea Întâmpinării Domnului, luni, 2 februarie 2015, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Zalău. Alături de Preasfinția Sa au slujit Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, parohul bisericii și consilier economic la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului, Preacuviosul Părinte Arhimadrit Antonie Pința, preot coslujitor la această biserică și exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului și Preacucernicul Părinte Cristian Porumb, intendent la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului.

Înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a sfințit noile antimise pentru bisericile din Eparhie, a precizat Arhid. Adrian Onica.

În cuvântul de învățătură, vorbind despre momentul închinării Domnului nostru Iisus Hristos la Templul din Ierusalim potrivit legii iudaice, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat faptul că legile Vechiului Testament erau foarte clare pentru că legile civile, ceremoniale și religioase erau una și aceeași, Israelul fiind un stat teocrat. Decalogul și celelalte porunci ale lui Dumnezeu reprezentau legislația poporului ales. În continuare, Preasfinția Sa a prezentat modul cum erau închinați la Templu nou născuții de parte bărbătească, vorbind și despre perioadele de curăție ce trebuiau îndeplinite de către mame. Conform legii, la fel au procedat și Dreptul Iosif cu Fecioara Maria, deși ea nu era necurată ci Preacurată, însă din smerenie, ea s-a dus îndeplinind ritualul curățirii.

În continuare, Preasfințitul Părinte Petroniu a prezentat și istoria Dreptului Simeon cu privire la traducerea Vechiului Testament în limba greacă pentru biblioteca din Alexandria.

Vorbind despre poroocița Ana, Preasfințitul Părinte Petroniu a arătat că în Vechiul Testament erau mulți proroci care aveau un rol dublu: pe de o parte, să păstreze mereu trează conștiința evreilor de popor ales, iar de de altă parte, descopereau evenimente viitoare din viața poporului și a Mântuitorului. Prin prorocița Ana, Dreptul Iosif și Fecioara Maria au înțeles încă o dată că Pruncul născut nu este un oarecare, întărind aceasta cu alte exemple începând de la Buna Vestire și continuând cu evenimentele legate de nașterea Domnului.

La finalul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Petroniu prezentat credincioșilor un antimis din cele sfințite înainte de slujbă, explicând ce este acesta și importanța antimisului în cultul Bisericii. Astfel, nici un preot nu poate săvârși Sfânta Liturghie fără antimis, arătând că antimisele se schimbă în momentul când un episcop este întronizat într-o Eparhie. De asemenea, după ce antimisele se semnează de către Ierarh, se pun în acesta sfinte moaște de martiri, încât Sfânta Liturgie să se săvârșească întotdeauna pe sfintele moaște. Aceasta este legătura vie a Bisericii, a preotului și a parohiei cu episcopul locului. Preasfinția Sa a mai arătat că nu poate un episcop să dea într-o altă Eparhie antimisul, acesta fiind cea mai strânsă, vie și directă legătură, arătând că preotul în parohie nu este altceva decât delegatul episcopului și toți împreună formează Trupul tainic al lui Hristos sau clerul, fiindcă Biserica este formată din cler și credincioși.

La rândul său, Preacucernicul Părinte paroh Ionuț Pop și-a început cuvântul de mulțumire cu cuvintele rugăciunii Amvonului: „binecuvintează Doamne pe cei ce iubesc frumusețea Casei Tale”, arătând că așa ne rugăm la fiecare Liturghie ca un prinos de laudă și de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru toate, cu atât mai mult astăzi când Preasfințitul Părinte Petroniu a poposit în mijlocul crdincioșilor parohiei Sfântul Nicolae din Zalău. La final, Preacucernia Sa a mulțumit Preasfințitului Părinte Petroniu pentru faptul că a ales această biserică pentru sfințirea antimiselor și pentru bucuria întregii zile, zi îndulcită de rugăciunile Sfintei Liturghii.

Ce este antimisul?

Antimisul este o bucată de pânză de in sau mătase și este de formă pătrată sau dreptunghiulară pe care este imprimată icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. În Antimis se găsesc cusute părticele de sfinte moaște. Pe Antimis se pun Potirul și Discul în timpul Liturghiei și numai pe el se face sfințirea Darurilor. Fără antimis nu se poate săvârși Sfânta Liturghie. În biserică, antimisul se păstrează în altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie, iar când Sfânta Liturghie se oficiază în aer liber, el ține locul Sfintei Mese.

Pe antimis sunt pictate scene din patimile Mântuitorului Iisus Hristos, tema reprezentativă fiind punerea în mormânt a Domnului. În colțuri sunt pictați cei patru evangheliști. În partea de sus, în mijloc, într-o cusătură, se află o părticică din moaștele unui sfânt mucenic.

Sfântul antimis simbolizează giulgiul în care a fost înfășurat trupul Mântuitorului când a fost pus în mormânt. De aceea, pe marginile lui se află scris troparul punerii în mormânt: „Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luând preacurat Trupul Tău, cu giulgiu curat înfășurându-L și cu miresme, în mormânt nou îngropându-L, L-a pus.”

Sfântul antimis este sfințit, semnat și dat de episcopul locului, indicându-se parohia sau biserica unde a fost dat pentru slujire, cu hramul ei. Atunci când episcopul se schimbă, antimisele vechi, semnate de episcopul precedent, sunt retrase și noi antimise sunt sfințite și distribuite parohiilor de noul episcop.

În sfântul antimis se păstrează un burete mic, cu care se adună părticelele căzute din întâmplare de pe sfântul Disc. Pe acest burete, preotul sau arhiereul își pune partea din Sfântul Agneț când se împărtășește. Acest burete ne aduce aminte de buretele cu care ostașii au adăpat pe Mântuitorul Iisus Hristos cu oțet și fiere, în timpul răstignirii Sale.

Scurt istoric al parohiei

Parohia Sfântul Nicolae a fost înființată în anul 2009, fiind prima din cele două parohii care au fost create în întâmpinarea nevoilor spirituale ale locuitorilor Municipiului Zalău după întronizarea Preasfințitului Părinte Petroniu ca primul Episcop al Sălajului.

Odată cu înființarea parohiei și numirea Preacucernicului Părinte Ionuț Pop ca paroh și responsabil cu zidirea bisericii, Preasfințitul Părinte Petroniu a oferit parohiei un odor de mare preț – o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae.

Prin purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Nicolae, prin hărnicia părintelui paroh Ionuț Pop și jertfelnicia credincioșilor, biserica a fost repede ridicată și finisată, în acest moment slujbele săvârșindu-se în locașul de cult, după ce inițial asestea erau săvârșite într-o magazie din vecinătatea șantierului.

În luna decembrie a anului trecut, cu prilejul vizitei Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului la această biserică, Preacucernicului Părinte paroh Ionuț Pop i-a fost acordată distincția Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție bisericească a Mitropoliei noastre.

Comentarii Facebook


Știri recente