Sfinții Trei Ierarhi cinstiți la Timișoara

Manifestările prilejuite de hramul Catedralei mitropolitane din Timișoara au debutat pe 29 ianuarie cu oficierea slujbei Vecerniei cu Litie de către Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat. Răspunsurile la strană au fost date alternativ de strana catedralei și de corul elevilor seminariști, Secția de teologie ortodoxă din cadrul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara, condus de prof. Nicolae Șincari.

În aceeași seară, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara a organizat o conferință anuală consacrată Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic ortodox. Evenimentul, care a avut loc la Universitatea de Vest, s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a consilierilor de la Centrul eparhial, a profesorilor și studenților de la Facultatea de Teologie din Timișoara, precum și a elevilor de la Secția de teologie ortodoxă din cadrul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.

Referatul conferinței, intitulat „Libertatea religioasă constantiniană reflectată în gândirea și faptele Sfinților Trei Ierarhi”, a fost susținut de arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. Lucrarea, riguros întocmită, i-a dezvăluit pe cei Trei Mari Sfinți Ierarhi și Dascăli, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ca vase ale luminii și luminători ai lumii, evidențiindu-se caracterul activ și responsabil al acestora în trasarea liniilor de manifestare și dezvoltare ale vieții creștine până în ziua de astăzi.

În partea a doua a întâlnirii a fost prezentat filmul documentar „Catedrala mitropolitană – trecut și prezent”, realizat de regizorul Victor Popa, colaborator permanent al Centrului eparhial. Documentarul a pus în valoare măreția catedralei timișorene, un simbol al orașului de pe Bega, prezentând imagini de arhivă de la construcția și târnosirea acesteia de către patriarhul Nicodim, în prezența regelui Mihai, la 6 octombrie 1946. De asemenea, filmul a mai descoperit colecția de carte bisericească și pictură din muzeul de artă din subsolul catedralei și a prezentat imagini de la hramul „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” din anul care a trecut.

În finalul întâlnirii, Preasfinția Sa a transmis din partea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, binecuvântarea și purtarea sa de grijă pentru toți profesorii, studenții și elevii teologi.

Comentarii Facebook


Știri recente