Sfinții noștri și discreția zilelor de astăzi

Duminica Sfinţilor Români, o zi care vine după Duminica Rusaliilor şi după Duminica Tuturor Sfinţilor, închinată sfinţeniei crescute din neamul nostru românesc. O zi în care Mântuitorul cheamă la Altarul din cer, să săvârșească Liturghia cerească, pe toți sfinții zămisliți de poporul nostru.

Astăzi cinstim în mod sobornicesc pe sfinţii români înveşniciţi prin hotărâri sinodale în calendar, dar şi pe cei mulţi bineplăcuţi lui Dumnezeu şi rămaşi necunoscuţi pentru noi, cei de astăzi. Şi unii, şi alţii sunt modele apropiate de statornicie întru Hristos.

Însă ne‑am obișnuit să‑i vedem pe sfinți foarte îndepărtați în timp față de noi. Ei există, dar au trăit cândva, în alte condiții, credem noi, mult mai propice pentru a ajunge la sfințenie. Astăzi există sfinţi, poate ne și întâlnim cu ei în anumite condiţii, dar nu ştim, nu percepem, nu simțim această înălţime a trăirii omeneşti. De multe ori ne punem întrebareacum îl identificăm pe omul sfânt?Omul sfânt înseamnă om cercetat de Dumnezeu, om care s‑a împărtășit de sfințenia lui Dumnezeu, nu om cu merite deosebite, cu performanțe morale, profesionale, intelectuale. Evident că acestea din urmă nu sunt excluse, dar ele sunt o consecință a faptului că omul respectiv a primit mult har dumnezeiesc.

Mai multe informaţii în Lumina de Duminică.

Comentarii Facebook


Știri recente