Sfinții Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip sărbătoriți la Niculițel

Biserica Ortodoxă sărbătorește sâmbătă, 04 iunie 2016, pe Sfinții Martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel. Cu acest prilej, vineri seară a avut loc o procesiune în această localitate cu moaștele sfinților de la Mănăstirea Cocoş, locul în care sunt păstrate, la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Niculiţel.

Astăzi, cu prilejul sărbătoririi celor patru sfinţi mucenici descoperiţi acolo în urmă cu 45 de ani, a fost inaugurată Basilica paleocreştină din Niculiţel, monument unic de arhitectură în Europa.

După slujba de sfințire și inaugurarea ansamblului paleocreștin a fost săvârșită Sfânta Liturghie de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, pe o scenă special amenajată lângă cripta martirică.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie care a vorbit despre importanța cinstirii sfinților și a urmării exemplului vieții lor în zilele noastre.

La Sfânta Liturghie au participat foarte mulți credincioși din județele Tulcea, Constanța, Braila, Galați, Giurgiu, București, și din alte zone ale țării, care s-au închinat înaintea moaștelor Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip.

Lucrările de reabilitare a Basilicii paleocreştine din Niculiţel au început în anul 2014 și au fost finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, printr-un proiect în valoare de 11,4 milioane lei.

Comentarii Facebook


Știri recente