Sfinții Martiri Năsăudeni cinstiți în Scandinavia

Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nod i-a vizitat în perioada 11-12 noiembrie 2015 pe preoții și credincioșii români din sud-estul Suediei, după cum informează episcopiascandinavia.se.

Ierarhul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit joi, 12 noiembrie 2015, Sfânta Liturghie de hram în biserica de lemn din orașul suedez Sölvesborg, ridicată în cinstea Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu. Lăcașul românesc de închinare din Sölvesborg a fost ridicat între anii 2010-2015, fiind târnosit de chiriarhul locului în această toamnă, la 12 septembrie 2015.

Părintele Episcop Macarie care este originar de pe plaiurile năsăudene, din apropierea locului unde au viețuit și au fost martirizați cei patru țărani, la 12 noiembrie 1763, vorbind despre semnificația profundă a martirajului lor, i-a numit pe cei patru martiri, cei patru Evangheliști din Țara Năsăudului care nu au scris cu pana și cu tocul adevărurile credinței strămoșești, ci cu propriul lor sânge și cu sudoarea jertfei lor.

Părintele paroh Ioan Alin Popa și-a exprimat bucuria și mulțumirea de a sărbători pentru prima oară hramul în noua biserică românească din Sölvesborg, loc de sfințire a vieții și de cultivare a identității noastre strămoșești.

În cadrul Liturghiei au fost pomeniți tinerii care au decedat în urma incendiului din București, iar pentru cei răniți, aflați pe patul suferinței, s-au făcut rugăciuni pentru vindecarea lor. La finalul slujbei, arhiereul, preoții și credincioșii au cinstit Icoana Maicii Domnului Alăptătoarea, închinătorii fiind miruiți de episcop cu untdelemn sfințit.

Comentarii Facebook


Știri recente