Sfinții Martiri Brâncoveni, ocrotitorii „Taberei din pridvorul satului”- Bodești

Sfinții Martiri Brâncoveni, prăznuiți pe data de 16 august, au fost în acest an ocrotitorii „Taberei din pridvorul satului” – Bodești, informează Ziarul Lumina. Organizatorii și participanții acestei manifestări, dar și enoriași din parohia Bodești au desfășurat, cu icoana Sfinților Brâncoveni, o procesiune de la biserica satului până la mănăstirea cea mai apropiată, ce îl are ocrotitor pe Sfântul Vasile cel Mare. Cei aproximativ 130 de copii care participă zilnic la activitățile desfășurate în acest pridvor de sat au cântat troparul sfinților, dar și alte cântări religioase, pe tot parcursul procesiunii. La mănăstire a avut loc o rugăciune comună, alături de cei 2 preoți din sat, părintele paroh Ioan Burlea și părintele Adrian Jipa, și de 2 preoți din satele vecine.

Alegerea Sfinților Brâncoveni drept ocrotitori ai „Taberei din pridvorul satului” – Bodești a dus la posibilitatea ca toți copiii să aibă acces la informații diverse cu privire la viața acestora, pentru o mai bună înțelegere a Ortodoxiei și a importanței pe care cu toții trebuie să o acorde nelepădării credinței. Copiii Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu au ales să moară decât să se lepede, iar exemplul fiului cel mai mic, Matei, care a avut un moment de ezitare, după care a urmat îndemnul tatălui de a iubi mucenicia pentru a se mântui, le-a fost explicat copiilor tocmai pentru a avea un model apropiat vârstei lor, un exemplu pe care să îl urmeze.

Copiii participanți au întocmit o scrisoare către Dumnezeu

Atelierele taberei au fost în număr de cinci și s-au bucurat de primirea entuziastă a participanților, care și-au dat silința să fie în comuniune cu ceilalți, indiferent de activitatea propriu-zisă. Atelierul de tir cu arcul a fost și de această dată la înălțime, fiind considerat în unanimitate cel mai distractiv și interesant. Activitățile desfășurate la atelierul de origami i-a bucurat mai ales pe cei mici, care au plecat acasă cu flori confecționate din hârtie, dar și cu alte obiecte lucrate de ei pe parcursul celor 3 ateliere. Muzica a fost atelierul la care copilașii au învățat cântece de drumeție, dar și cântări religioase pe care le-au înălțat în timpul procesiunii și, mai apoi, în timpul Liturghiei de vineri, 15 august, când cu toții s-au împărtășit în biserica satului lor. Atelierul de cruciulițe a fost, de asemenea, iubit de copiii care au avut posibilitate să își împletească singuri câte o cruciuliță pe care să o poarte la gât de acum încolo. Activitatea care s-a desfășurat în două dintre zilele „Taberei din pridvor” a fost atelierul de comunicare, unde copiii au întocmit o scrisoare către Dumnezeu, pentru a putea înțelege mai bine faptul că rugăciunea nu este un monolog, ci un dialog deschis. Au învățat că ei pot vorbi cu Dumnezeu de fiecare dată când aceștia vor și că Hristos îi va primi întotdeauna cu nesfârșita Sa iubire. De asemenea, la acest atelier s-a discutat și despre importanța care trebuie acordată iertării, moment în care mai mulți copii participanți, certați de zile sau chiar ani de zile, și-au cerut iertare și s-au îmbrățișat cu bucuria inocentă pe care o pierduseră fără să conștientizeze acest lucru cu adevărat.

„Sfinții Brâncoveni ne-au unit și au făcut ca „Tabăra din pridvorul satului” – Bodești să fie una foarte reușită, motiv pentru care Îi mulțumim lui Dumnezeu și acestor martiri pentru toată binecuvântarea pe care săptămâna aceasta au revărsat-o asupra noastră. Cei peste 130 de copii cu vârste cuprinde între 5 și 18 ani au participat la atelierele coordonate de voluntarii Sectorului de tabere din cadrul Mitropoliei – drumeție, procesiune, vizionare de film, foc de tabără, precum și la alte la activități, cum ar fi cele sportive, dar cel mai important, ne-am unit cu toții în rugăciune în fiecare dimineață și seară. Copiii s-au spovedit și s-au împărtășit de slăvitul praznic împărătesc închinat Adormirii Maicii Domnului și ne bucurăm cel mai mult pentru aceasta, pentru unirea fiecăruia dintre ei cu Hristos, Mântuitorul tuturor, Cel Care le-a spus ucenicilor Săi cuvintele „Lăsați copiii să vină la Mine””, a declarat Marian Dumitru Rugină, directorul taberei.

Comentarii Facebook


Știri recente