Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, vineri, 19 septembrie, în sala festivă a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a avut loc o reprezentație scenică a martiriului Sfinților Martiri Brâncoveni, informează „Ziarul Lumina”.
Piesa de teatru a fost prezentată de un grup de elevi și studenți din Marghita, județul Bihor, coordonați de pr. Constantin Petru Filip de la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Marghita.
Manifestarea artistică a tinerilor talentați din Marghita se înscrie în contextul comemorării în acest an, 2014, în întreaga Patriarhie Română, a trei secole de la tragicul martiriu al membrilor familiei binecredinciosului domnitor al Țării Românești, Constantin Vodă Basarab Brâncoveanu, martiriu petrecut în Fanar, pe malurile Bosforului, în străvechea cetate a Constantinopolului, căzută în stăpânirea semilunei turcești, musulmane, stăpânire care amenința și independența Țării Românești.
Calitatea de gazdă a Liceului Ortodox, pentru acest eveniment, se datorează bunei colaborări care există între Biserică și Școală, respectiv între Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și Parohia Ortodoxă Română Marghita I, în ceea ce privește activitatea misionară a tinerilor înzestrați și dăruiți de Dumnezeu cu mulți și feluriți talanți, mai ales că între tinerii actori se numără câțiva elevi și absolvenți ai Liceului Ortodox, care sunt, în același timp, enoriași ai Parohiei Marghita I.
Tinerii marghiteni au reușit să impresioneze spectatorii, interpretând cu talent și dăruire fiecare personaj care a luat parte sau care a asistat la jertfa martirică a neamului brâncovenesc, pentru mărturisirea credinței creștine dreptmăritoare și pentru apărarea Țării Românești.
„Ofranda curată a inimilor voastre”
Prezent la eveniment, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, i-a felicitat pe tinerii actori și pe părintele Constantin Petru Filip, care a scris piesa și i-a coordonat, reușind să pună în lumină aptitudinile fiecăruia.
„Vă felicităm pe toți, în frunte cu părintele Constantin Petru Filip! Ați fost foarte bine aleși de părintele Constantin, care poartă și numele voievodului martir, iar voi toți ați știut să intrați în pielea personajelor și să interpretați foarte expresiv rolurile. Antropologic vorbind, aveți chiar chipurile personajelor pe care le-ați interpretat. Pe lângă ceea ce ați făcut, trebuie să spunem și că Dumnezeu v-a dăruit cu multe daruri. E o pasiune frumoasă și cred că pentru voi este și un bun început. Dacă veți continua să vă cultivați darurile pe care Dumnezeu vi le-a dat, veți ajunge departe”, a spus PS Sofronie.
Ierarhul a apreciat faptul că spectacolul a fost o reușită, iar interpretarea tinerilor actori a fost una de excepție: „Ați reușit, prin spectacolul pe care l-ați realizat, să înfățișați o adevărată frescă a martiriului Brâncovenilor, foarte bine gândită, cu fragmente din balada pe care neamul nostru a închinat-o Sfinților Brâncoveni. Ați adus ofranda cea mai curată a inimilor voastre în Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, ca o adevărată euharistie culturală. Cred că, din ceruri, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu împreună cu fiii săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și ginerele său Ianache Văcărescu, sfinți din cetele martirilor, au privit cu drag la voi și au apreciat împreună cu noi prestația voastră de excepție”.
La final, PS Episcop Sofronie le-a transmis tinerilor să își valorifice, pe viitor talentele: „Am convingerea că dacă și la școală vă pregătiți ca și pentru spectacolul pe care ni l-ați arătat, cred cu tărie că veți ajunge acolo unde doriți și veți avea multe de spus în istoria culturală a neamului nostru, pentru că avem nevoie de tineri curajoși, însuflețiți, talentați, gata să-și pună darurile în lucrare pentru propășirea Bisericii, a Țării și a Neamului”.
O lecție de mărturisire a credinței
La finalul evenimentului, părintele profesor Radu Rus, directorul liceului, a adresat cuvinte de mulțumire PS Episcop Sofronie, pentru prezența la eveniment, și părintelui Constantin Petru Filip, pentru momentul deosebit prilejuit în viața școlii și pentru sprijinul financiar oferit de Parohia Marghita I pentru amenajarea noului cămin-internat al liceului, inaugurat și sfințit de ierarh în urmă cu câteva zile, la început de nou an școlar. De asemenea, pr. prof. Radu Rus a mulțumit tinerilor din Marghita pentru momentul de profundă trăire și mare emoție creat prin piesa de teatru prezentată, adevărată lecție de mărturisire a credinței dreptmăritoare, de istorie a neamului românesc și de jertfă pilduitoare pentru toate generațiile.