Sfinţii Martiri Brâncoveni comemoraţi la Istanbul

Duminică, 18 octombrie 2015 a avut loc comemorarea Sfinţilor Martiri Brâncoveni la Istanbul. Evenimentul, găzduit de Parohia Ortodoxă Română din Istanbul, la biserica Sf. Mc. Paraskevi din Hasköy, ctitorie a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, a început la ora 10:00 cu Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată în limbile română și greacă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Gennadios de Sassima, alături de un sobor de preoți, după cum ne-a mărturisit Pr. Marcel Sergiu Vlad.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți Excelența Sa Domnul Radu Onofrei, Ambasadorul României în Turcia, reprezentați ai Consulatului General al României la Istanbul, Excelența Sa Doamna Nadia Tunsu, director al Institutului Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul și Domnul Academician Victor Crăciun, Președintele Ligii Culturale Române pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, profesori universitari, ziariști și intelectuali de marcă, membri ai Ligii.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, în fața celor peste 150 de români prezenți au luat cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Gennadios de Sassima, Excelența Sa Domnul Radu Onofrei, Ambasadorul României în Turcia și Domnul Academician Victor Crăciun, Președintele Ligii Culturale Române pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.

Înaltpreasfinţitul Părinte Gennadios de Sassima în alocuțiunea Sa a transmis celor prezenți binecuvântările Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic și a adresat îndemnul de a înălța rugăciuni pentru cei care sunt refugiați și care fug din calea războiului. Referindu-se la criza refugiaților, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat faptul că biserica creștină trebuie să-i sprijine pe acești oameni aflați într-o situație dificilă indiferent de religie, pentru că toți suntem creați după chipul lui Dumnezeu.

De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Gennadios de Sassima a ținut să-i transmită Preafericitului Părinte Patriarh Daniel calde urări însoțite de aleasă considerație.

Excelența Sa Domnul Radu Onofrei, Ambasadorul României în Turcia, s-a adresat românilor prezenți reliefând importanța Sfântului Voievod Brâncoveanu pentru istoria și formarea noastră ca popor. Excelența Sa a mulțumit totodată Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, Patriarhiei Ecumenice și guvernului turc pentru că biserica Sf. Mc. Paraskevi funcționează și comunitatea românească poate să-și exercite în deplină libertate cultul. Guvernului turc i-au fost adresate mulțumiri și pentru că, anterior, în anul 2013 a acceptat instalarea la vechea fortăreață Yedikule, în prezent muzeu, a unei alte plachete memoriale dedicate Sfinților Martiri Brâncoveni.

În continuarea momentului festiv, președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, domnul Academician Victor Crăciun a înmânat medalii comemorative Înaltpreasfinţitului Părinte Gennadios de Sassima, Excelenței Sale Domnului Ambasador Radu Onofrei și parohului bisericii.

După înmânarea medaliilor, din partea Ligii Culturale, a urmat dezvelirea plachetei comemorative dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni de către Excelența Sa Domnul Radu Onofrei, Ambasadorul României în Turcia și Domnul Academician Victor Crăciun, Președintele Ligii Culturale Române pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. Aceasta a fost instalată în exteriorul bisericii, pe peretele de răsărit, lângă pisania pusă de ctitorul bisericii, Sfântul Voievod Brâncoveanu. Placheta scrisă în limbile română și în turcă are următorul text:

„ÎNTRU VEȘNICĂ AMINTIRE A JERTFELNICULUI DOMNITOR AL ȚĂRII ROMNEȘTI CONSTANTIN VODĂ BRNCOVEANU BASARAB

(1654-1688-1714)

A FIILOR SĂI CONSTANTIN, ȘTEFAN, RADU, MATEI, A GINERELUI IANACHE VĂCĂRESCU LA 300 DE ANI DE LA MOARTE, ȘI A CĂRTURARULUI MITROPOLIT ANTIM IVIREANUL – FĂURITORI DE CULTURĂ ROMNEASCĂ ȘI APĂRĂTORI AI SPIRITUALITĂȚII NEAMULUI

COMUNITATEA ORTODOXĂ ROMNĂ DIN TURCIA

LIGA CULTURALĂ ROMNĂ”

Comemorarea a continuat și în trapeza bisericii cu un recital de balade și doine populare, susținut de rapsodul Ion Crețeanu și cu proiecția unui scurt documentar despre viața domnitorului Constantin Brâncoveanu.

După recital, cei prezenți s-au putut bucura în cadrul unei agape de un meniu cu specific românesc.

Manifestarea a fost organizată de Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni și Parohia Ortodoxă Română din Istanbul.

Comentarii Facebook


Știri recente