Sfinții Împărați Constantin și Elena cinstiți la Piatra Neamț

La demisolul bisericii Parohiei Gara Veche – Piatra Neamț s-a săvârșit marți seara, la 20 mai 2014, Vecernia unită cu Litia, în cinstea hramului lăcașului de cult. Alături de părintele paroh Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, la slujbă a participat un sobor de 40 de preoți din oraș și din împrejurimi.

Potrivit mmb.ro, cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Septimiu Cazan de la Parohia Mărăței 2, care le-a vorbit credincioșilor despre viața și importanța Sfinților Împărați Constantin și Elena, modele de comportament civic, moral și religios.

Printre clericii prezenți la slujba de seară s-a numărat și pr. Ovidiu Dan Cojan, directorul Seminarului Teologic „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț, care a ținut și un scurt cuvânt, pe care îl redăm în rândurile ce urmează: „Seminarul Teologic din Piatra Neamț împlinește 18 ani, fiind cel mai tânăr din Arhiepiscopia Iașilor și din mitropolia noastră. Ne aliniem cu demnitate în șirul seminariilor istorice de la Mănăstirea Neamț, Suceava, Botoșani, Roman, Iași și Dorohoi. Această sărbătoare este un prilej în plus pentru a mulțumi încă o dată preacucernicului părinte protopop Valentin Tofan, care, împreună cu părinții Dumitru Ailincăi, Alecu Amarinei și Ioan Gherasim, a închegat primul nucleu al seminarului nostru. Și astăzi ne formăm și pregătim elevii în acest lăcaș ocrotit de Sfinții Împărați, care este truda și osteneala dumneavoastră, a enoriașilor, care ne îngăduiți să fim prezenți la viața liturgică a școlii și Parohiei Gara Veche”.

De asemenea, părintele protopop a mulțumit tuturor celor prezenți, credincioși și preoți: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru slujirea din această seară. Pentru noi întotdeauna Sfinții Împărați Constantin și Elena au fost un prilej de bucurie duhovnicească. Dacă Seminarul Teologic din Piatra Neamț se numără printre cele mai tinere seminarii din țară, parohia noastră este de dată recentă, dar încărcată cu o istorie foarte frumoasă. S-a născut odată cu Seminarul Teologic în 1996, însă Sfinții Împărați Constantin și Elena ocrotesc de foarte mult timp acest cartier, terenul pentru biserică și pentru casa parohială fiind cumpărat în 1927. Atunci a fost ales hramul și s-a sfințit și locul pentru noua biserică, dar prin rânduiala Domnului, abia în 1998 a fost pusă piatra de temelie. Vă mulțumim tuturor pentru împreuna-rugăciune și pentru dragostea pe care o manifestați pentru biserica noastră și pentru ocrotitorii ei”.

Sărbătoarea a continuat miercuri, 21 mai 2014, cu oficierea Sfintei Liturghii la biserica Parohiei Gara Veche și cu manifestări culturale la seminarul teologic din Piatra Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente