Sfinții Epictet și Astion cinstiți la Mănăstirea Halmyris

Sfânta Mănăstire Halmyris din Episcopia Tulcii și-a serbat duminică hramul – Sfinții Mucenici Epictet și Astion, sfinți ale căror moaște sunt puse spre închinare în demisolul impunătoarei biserici aflate în construcție. Un sobor preoți și diaconi în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos și Întâistătătorul Eparhiei Tulcii – Preasfințitul Părinte Visarion a săvârșit slujba Sfintei Liturghii pe o scenă special amenajată în incinta mănăstirii, după cum ne-a precizat Alexandru Chituță.

Peste 1500 de creștini din Dobrogea cât și din toată țara au venit pentru a se închina moaștelor Sfinților Epictet și Astion, vindecătoare și tămăduitoare de boli trupești și sufletești.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor Înaltpreasfințitul Părinte Casian a subliniat: „Pomenirea Sfinților Mucenici de la Halmyris în anul 2013, închinat Sfinților și întocmai cu Apostolii Împărați Constantin și Elena, arată de ce a fost atât de așteptat edictul de libertate creștină, acum 1700 de ani. Aici, în timpul cumplitei persecuții a împăratului Dioclețian au mărturisit Sfinții Epictet preotul și tânărul Astion lăsând o autentică temelie creștină a mântuirii prin Biserică, la tot neamul nostru. Apostolatului Sfântului Andrei i-a urmat mucenicia la gurile Dunării și în Dobrogea, prin care s-a plămădit și poporul nostru creștin. În fața sfintelor moaște din vechea cetate a Halmyrisului, în sfânta mănăstire pășim pe temeliile cele mai vechi ale creștinismului pe pământ românesc”.

Totodată, Preasfințitul Părinte Visarion, mulțumind tuturor a spus: „Sub lumina binefăcătoare a Duminicii Sfinților Români și a chemării la apostolate a celor dintâi ucenici ai Mântuitorului, am prăznuit cu aleasă bucurie și pomenirea Sfinților Mucenici Epictet și Astion de la Halmyris cei socotiți întocmai cu doctorii fără de arginți. Harul lor tămăduitor, rugăciunile lor cucernice și exemplul lor rămân până la noi ca o dovadă a sfințeniei acestor mucenici ce binecuvintează cu sfintele lor moaște pământul Dobrogei, străvechiul tărâm al Sciției Mici”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii clerul cât și toți credincioșii au luat parte la agapa frățească oferită de P.Cuv. Pr. Iov starețul sfintei mănăstiri.

Sfântul Epictet preotul și tânărul Astion au fost martirizați pe teritoriul Dobrogei de nord în data de 8 iulie a anului 290, fiind astfel cei mai vechi sfinți cunoscuți ca martiri pe teritoriul țării noastre.

Sfintele Moaște au fost descoperite în anul 2001 în urmă săpăturilor arheologice cetatea Halmyris aflată pe brațul Dunării – Sfântu Gheorghe.

Comentarii Facebook


Știri recente