Sfinții Epictet și Astion cinstiți la Mănăstirea Halmyris, lângă locul martiriului lor

Mănăstirea Halmyris și-a cinstit vineri ocrotitorii, pe Sfinții Mucenici și Doctori fără de arginți Epictet preotul și Astion monahul, cei mai vechi martiri atestați pe pământul românesc. Mănăstirea este construită în imediata vecinătate a cetății în care ei și-au dat viața pentru Hristos.

Trei ierarhi au slujit Sfânta Liturghie la altarul de vară al mănăstirii: Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Li s-au alăturat numeroși clerici locali.

Au participat autorități locale și credincioși din toată țara.

Liturghia a fost precedată joi seară de slujba Vecerniei și vineri dimineață de slujba Sfințirii apei și Taina Sf. Maslu.

Moaștele Sf. Epictet și Astion de la Mănăstirea Halmyris au fost scoase spre cinstire în ajunul sărbătorii lor joi, 7 iulie 2022. Foto: Episcopia Tulcii

Pe tot parcursul slujbei credincioșii au cinstit moaștele Sfinților Epictet și Astion, care au fost depuse sub un baldachin în aer liber.

IPS Casian: Să ne rugăm pentru pace

Arhiepiscopul Dunării de Jos a rostit cuvântul de învățătură, în care a menționat că Cetatea Halmyris, din Scythia Minor, Dobrogea de azi, „era cetate romană, dar și o cetate deschisă spre lumea bizantină, răsăriteană, o cetate de sinteză între cele două lumi”.

„Iar noi am moștenit exact această sinteză. Noi, românii, avem cultură și limbă latină, dar avem, în același timp, suflet și inimă răsăriteană, bizantină, de la urmașii Sfinților Apostoli Andrei și Filip”, a continuat ierarhul.

Sfinții Epictet și Astion cinstiți la Mănăstirea Halmyris vineri, 8 iulie 2022. Foto: Episcopia Tulcii

„Călcăm pe moaște de mucenici pretutindeni pe pământul acesta”, a mai subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, care a mai spus că „poporul român este cetate a păcii” și i-a îndemnat pe credincioși să se roage pentru ploaie, dar și pentru pace în România, Grădina Maicii Domnului.

„În această vară călduroasă, cam secetoasă, să-i rugăm pe sfinții vindecători, mari făcători de minuni (…) ca această grădină să primească rouă cerească prin rugăciunile noastre pentru ploaie de har în suflete, iertare, pocăință, mântuire și lacrimi pentru spălarea suferințelor celor din război și inimi fraterne și pașnice pentru a mângâia pe cei încercați.”

Dacă mărturia creștină va continua în familie, în școală, în Biserică, Dumnezeu va da și ploaie la timp, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.

IPS Teodosie: Sfinți tămăduitori de suflete

„Iată de 21 de ani se cinstesc Sfinții Epictet și Astion și mă bucur că se ridică biserica cea mare închinată lor. Să vă rugați cu stăruință. Sunt doctori fără de arginți făcători de minuni. Au izgonit demonii, au vindecat bolnavii, au dăruit vedere orbilor și celor șchiopi le-au dăruit vindecare, să umble. Și nouă ne vor da vindecare, nu numai trupului, ci mai ales sufletului”, a spus Arhiepiscopul Tomisului după Sfânta Liturghie.

Arhim. Iov Archiudean, Starețul Mănăstirii Halmyris, le-a oferit câte o icoană în dar ierarhilor, în semn de prețuire și recunoștință pentru participarea la hramul mănăstirii.


Sfinții Epictet și Astion cinstiți la Mănăstirea Halmyris vineri, 8 iulie 2022. Foto: Episcopia Tulcii

În august 2001, cercetările arheologice efectuate de o echipă româno-americană în apropiere de Murighiol, pe Brațul Sf. Gheorghe al Dunării, a scos la lumină martyrion-ul care adăpostea moaștele Sf. Epictet și Astion.

Biserica Mănăstirii Halmyris, unde se păstrează moaștele celor doi sfinți, este în construcție din anul 2002. Va fi cea mai mare biserică din Episcopia Tulcii. Al doilea hram al mănăstirii este serbat în 26 martie: Sfinții Montanus preotul și soția sa, Maxima.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente