Sfinții Cosma și Damian, serbați la paraclisul Institutului Fundeni: Credința este începutul tămăduirii bolilor

Paraclisul „Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian” al Institutului Clinic Fundeni și-a serbat luni hramul.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți la altarul exterior al lăcașului de cult. Persoanele care au participat la slujbă s-au putut închina la moaștele Sfântului Pantelimon, aduse de la capela Spitalului Cantacuzino.

„Orice om de pretutindeni, în orice loc ar trăi el, poate să devină un sfânt. Ce au făcut acești doctori fără de arginți? Ei vindecau pe oameni, având știința aceasta medicală. Nu percepeau vreun ban sau vreo taxă pentru serviciul medical, dar îndemnau pe cei pe care îi vindecau să se boteze în numele Preasfintei Treimi, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh”, a spus Părintele Corneliu Ilie la predică.

„În procesul de vindecare, credința este foarte importantă, pentru că pacienții care au această credință spre cele duhovnicești și prin ceea ce spun de pe patul de suferință, observăm acea credință care mântuiește și care vindecă. Spre deosebire de pacienții care au acea teamă de neștiut, de necunoscut, sunt timorați într-un fel sau altul, tulburați și neliniștiți”, a declarat pentru Trinitas TV Pr. Horia Nicolae Prioteasă de la paraclisul Institutului Clinic Fundeni.

„Credința este începutul tămăduirii bolilor, pentru că gândul vine către Hristos, Domnul și Dumnezeu nostru, Doctorul sufletelor și al trupurilor, care este chemat să vindece toată boala, toată neputința prin mijlocirea Maicii Domnului, prin mijlocirea Sfinților Doctorii Cosma și Damian, cum avem noi aici ocrotitorii spitalului și ai bisericii noastre, a tuturor Sfinților doctori, a Sfinților Nectarie al Eghinei, Luca al Crimeii, Ion Rusul și Efrem cel Nou, sfinți care se adaugă sfinților mijlocitori, pentru tămăduirea de boală și de toată neputința”.

Cu ocazia hramului a fost vernisată o expoziție de icoane intitulată „Prezența sfintelor icoane în actul de tămăduire”.

Anul 2024 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. 

Foto credit: Facebook / Biserica Institutului Clinic Fundeni


Știri recente