Sfinții arată legătura dintre unitatea în credință și comuniunea în viețuire sfântă, spune Patriarhul

Sfinții arată legătura dintre unitatea în credință și comuniunea în viețuire sfântă, a spus Patriarhul Daniel în omilia sa la Duminica Tuturor Sfinților. „Comuniunea sfinților este cea mai luminoasă și sfântă manifestare a adunării oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi pe baza credinței în Iisus Hristos și pe baza botezului.”

Unirea sfinților în Duhul Sfânt vădește și marea lor diversitate: împărați și păstori, femei și bărbați, tineri și bătrâni.

„Avem cuvioși care are viețuit în pustie, dar avem o mulțime de sfinți care au dat naștere la copii în lume, tați și mame care au dat naștere multor copii și i-au crescut în credință și în viețuire sfântă și au adăugat în calendarul Bisericii o mulțime de sfinți de toate vârstele și de toate categoriile sociale, de toate profesiile”, a precizat părintele patriarh.

„De fapt, sfințenia lor este sfințenie împărtășită de Duhul Sfânt oamenilor”, a subliniat Preafericirea Sa, adăugând că „această sărbătoare în Ortodoxie ne arată că rostul Bisericii în lume este sfințirea oamenilor prin harul Duhului Sfânt”.

Semnificațiile sărbătorii

„În alte comunități creștine, în cele occidentale, de pildă, sfinții sunt pomeniți în luna noiembrie. În Ortodoxie, însă, sfinții sunt pomeniți toți laolaltă în prima duminică după Pogorârea Duhului Sfânt. Prin aceasta înțelegem că mai întâi Biserica lui Hristos este formată din sfinți”, a explicat părintele patriarh. El a rezumat semnificațiile sărbătorii:

  • pogorârea Duhului Sfânt în lume are ca scop principal întemeierea văzută a Bisericii lui Hristos și sfințirea oamenilor;
  • sfinții nu trăiesc în izolare, ci în comuniune de iubire smerită, prin harul Preasfintei Treimi;
  • există mulți sfinți cunoscuți numai de Dumnezeu și pe care El îi va arăta când și cum va dori, după cum reiese din Vechiul Testament, când Sf. Proroc Ilie credea că a rămas singurul drept-credincios, dar Dumnezeu îi spune că mai are șapte mii de bărbați care nu s-au închinat zeului Baal.

Rostul nostru este să devenim sfinți

„Această sărbătoare are și o dimensiune profetică, adică prăznuim sfinții din veacurile trecute, începând de la drepții Vechiului Testament, până în zilele noastre, dar și pe cei necunoscuți, care vor fi în viitor”, a precizat Părintele Patriarh Daniel.

„Această comuniune a tuturor sfinților din trecut și din viitor ne arată că rostul omenirii este dobândirea sfințeniei”, a adăugat el.

„Toți oamenii sunt creați după chipul lui Dumnezeu, dar la asemănarea cu Dumnezeu, «cel Unul Sfânt», ajung doar cei care au conlucrat cu harul lui Dumnezeu, cei care s-au rugat mult, cei care au postit mult, cei care au făcut mult bine semenilor, cei care au făcut fapte de milostenie și cei care în mod deosebit au avut multă smerenie.”

Care este atitudinea unui sfânt

Preafericirea Sa a mai precizat în omilie că sfinții sunt rodirea lucrării Duhului Sfânt în umanitate și slujitori ai planului lui Dumnezeu de mântuire a lumii.

Patriarhul României a explicat și care este atitudinea specifică sfințeniei: „Sfinții știu doar că sunt păcătoși. Ei nu știu că sunt sfinți. Cel care se consideră pe sine sfânt este un sfânt închipuit. Numai Dumnezeu cunoaște cu adevărat sfințenia, locuind în cei smeriți”.

„Sfinții doar văd sfințenia lui Dumnezeu, și, în raport cu Dumnezeu, orice om se consideră păcătos și nedesăvârșit. De aceea, sfinții nu se compară unii cu alții, nu intră în competiție, nu se invidiază, ci totdeauna se consideră pe ei înșiși mai păcătoși decât alții”, a mai spus părintele patriarh.

Foto credit: Ziarul Lumina (arhivă)

Comentarii Facebook


Știri recente