Sfințenia și frumusețea sfinților în icoane

Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București a organizat o expoziție de icoane realizate de studenții din anul al III-lea de la specializarea Artă sacră – pictură. Expoziția a fost vernisată vineri, 2 martie, în Sala ‘Byzantium’ din sediul facultății. La vernisarea expoziției ‘Zestrea monumentală a figurii umane’ au participat părintele decan Ștefan Buchiu, lectorul Sorica Dumitru, profesor la specializarea Artă sacră, cadre didactice, studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București, dar și oameni interesați de teologia și frumusețea icoanei ortodoxe.

‘Am vrut să subliniem importanța Duminicii Ortodoxiei, duminica în care serbăm restabilirea cultului sfintelor icoane. Nu este o perioadă a anului bisericesc mai propice decât aceasta a Postului Mare ca să ne amintim, să venerăm și să mărturisim importanța și semnificația icoanei ortodoxe pentru viața noastră’, a declarat părintele decan Ștefan Buchiu pentru Ziarul Lumina.

Expoziția cuprinde icoane realizate în cele trei tehnici ale iconografiei ortodoxe. Sunt prezentate icoane pictate pe lemn, icoane pictate în frescă și icoane realizate în tehnica mozaic. De asemenea, studenții au realizat și icoane ale sfinților în mărime naturală pictate pe pânză. Unicitatea acestei expoziții este dată de aceste icoane la dimensiuni mai mari decât cele cu care suntem obișnuiți, având totodată în minte că această expoziție este și o etapă de evaluare a tinerilor pictori care se pregătesc să picteze și lăcașuri de rugăciune.

‘Icoana reprezintă un chip al sfințeniei sau realitatea sfințeniei realizată în plan uman. Sfințenia este veșmântul lui Dumnezeu, dar ea poate fi întrupată în planul existenței umane și ea strălucește lumii din chipurile sfinților Bisericii. Sfinții sunt concretizări ale sfințeniei în planul uman. De aceea s-a spus că icoana este o fereastră spre cer, fiindcă sfinții sunt în cerul lui Dumnezeu, dar în același timp ea este legată și de viața noastră pământească’, a explicat părintele decan. Expoziția ‘Zestrea monumentală a figurii umane’ va fi deschisă în toate zilele săptămânii viitoare.

Comentarii Facebook


Știri recente