Sfatul unui cleric pentru post: Să excludem comoditatea duhovnicească

Arhid. Adrian Dobreanu din Episcopia Maramureșului și Sătmarului sfătuiește ca în perioada postului să ieșim din zona de confort, mai ales când vine vorba despre viața noastră spirituală. „Să excludem starea de hibernare și de comoditate duhovnicească în care ne aflăm”, a declarat clericul pentru un ziar local.

Pentru a face acest lucru, spune părintele, trebuie să participăm cât mai des la slujbele Bisericii, cu implicare şi fără grabă, deoarece „viața Bisericii este și viața noastră”.

„Postul Mare nu înseamnă numai Sfântul Maslu și parastase, ci mai înseamnă și slujbe cu privegheri, mai înseamnă împărtășirea cu Sfintele Taine în cadrul Sfintei Liturghii și nu așa, pe fugă, ca și cum am intra într-un supermarket”.

El reaminteşte că suntem într-o grabă continuă şi uităm de viaţa duhovnicească.

„Trebuie să ne facem timp și pentru noi, pentru sufletul nostru care arde de dorul lui Dumnezeu și al comuniunii dintre noi”, spune clericul.

Arhid. Adrian evidenţiază că în timpul Postului Mare „este necesar, mai mult ca niciodată, să întreținem focul cel duhovnicesc al personalității noastre”. Iar acest lucru îl putem face prin înmulţirea rugăciunii, a faptelor bune şi a milosteniei.

„Este necesar să îi ajutăm pe cei care au cu adevărat nevoie de ajutor, pe cei sărmani, neputincioși, singuri. Este adevărat, o mână întinsă aproapelui nostru este întotdeauna un ajutor binevenit, însă de cele mai multe ori, un sfat bun la vreme potrivită poate fi mai de real folos decât orice ajutor material”.

Arhidiaconul Adrian Dobreanu este dirijorul Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Corul a fost înfiinţat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, în luna noiembrie a anului 2015, pentru a promova muzica psaltică în eparhie.

Foto credit: DirectMM

Comentarii Facebook


Știri recente